VEČER MOZARTA: Na mostarskom prostoru bogatiji sadržaji

VEČER MOZARTA:  Na mostarskom prostoru bogatiji sadržaji

i njihovih prijatelja glazbenika iz Sarajeva, Zagreba, Splita, Stoca, Dubrovnika, koji u okviru sezone kulturnih događanja te u okviru 60-e godišnjice njihova postojanja organiziranim koncertom žele pokazati i dokazati kako glazbena kultura grada Mostara oduvijek živi te nas i danas pozitivno iznenađuje lijepo osmišljenim repertoarom i suradnjom s mladim solistima.

Koncert je publici najavljen pod nazivom „Večer Mozarta", a slušatelji, koji su franjevačku kapelicu crkve sv. Petra i Pavla ispunili do zadnjega mjesta, imali su priliku čuti ne samo „Koncert za flautu u D-duru K. 314" (iz 1778.) u izvedbi Nikoline Vukoje iz Širokoga Brijega te „Koncert za klarinet u A-duru K. 622" (iz 1791.) u izvedbi Marka Zavišića iz Zagreba, nego je večer zaokružena i „Malom simfonijom br. 21 K. 134" (iz 1772.) u samostalnoj izvedbi Simfonijskoga orkestra Mostar. Cijelim glazbenim aparatom znalački je dirigirao Igor Tatarević, podrijetlom Mostarac koji dolazi iz Zagreba.

Taj blistavi trenutak večeri, u izvedbi dvaju uigranih mladih solista, bila je glazba Wolfganga Amadeusa Mozarta (1756.-1791.) koja se razlijegala kapelicom u obilju šarma, sklada i lakoće, prožeta lijepim zanosom i naizgled jednostavnim melodijama u sigurnim rukama dirigenta. Držim kako je ideja za ovakvim koncertom i njegova realizacija, koju je publika srdačno pozdravila, u tolikoj mjeri pozitivna da na glazbu više ne gledam kao na privilegiju odabranih nego kao na komunikaciju među svim ljudima, što ravnateljica Simfonijskog orkestra Mostar Snježana Zovko želi, čini mi se, i postići.

dr.sc. Lidija Vladić-Mandarić