Vanzemaljci najvjerojatnije izgledaju ovako

vanzemaljci
vanzemaljci
S obzirom na to da još ne znamo odgovor na ovo pitanje, jedino što možemo da uradimo jeste da se okrenemo životu na Zemlji i vidimo kako je on tijekom nekoliko milijardi godina evoluirao. Koje biološke aspekte vanzemaljskog života bismo, sudeći prema zemaljskom, mogli da očekujemo?

"Postojala bi biokemija zasnovana na ugljeniku, jer je ugljenik neophodan za formiranje stabilnog kičmenog stuba i stabilne ali lako raskidive veze sa drugim elementima. Voda ili neki drugi rastvarač su također neophodni za održanje života", navodi Moris Konvej, evolucioni biolog.

Naučnik sa Univerziteta Bet, Metju Vilis se nadovezuje na Morisove tvrdnje i smatra da je za evoluciju potreban mehanizam za skladištenje i replikovanje informacija sa prisutnim DNK ili RNK. Kao što je jednoćelijskim organizmima bilo potrebno skoro tri milijarde godina da evoluiraju, tako je moguće da je život na drugim planetama trenutno u jednoćelijskoj fazi.

Postavljalo se pitanje zašto vanzemaljci ne bi mogli da izgledaju kao insekti, s obzirom na to da su oni najbrojnija vrsta na Zemlji. „Malo je vjerovatno da bi izgledali kao insekti, zato što oni imaju vanjski skelet koji im onemogućava rast i zahtijeva periodično odbacivanje", smatra Vilis.

Na planetama sličnim Zemlji sve životinje koje bi bile relativno sitne građe, sa eksternim skeletom, ne bi mogle da izdrže svoju težinu tijekom perioda mitarenja, a ni težinu mozga. Imali bi relativno veliki mozak, sposobnost korišćenja oružja i rješavanja problema kao kod majmuna, kitova, delfina, pasa, papagaja...

Istraživači objašnjavaju da bi ove forme vanzemaljskog života mogle da imaju specifične dijelove tijela kao što su noge, zubi i ruke, kako bi mogli da se bore za život. Kod srednje velikih višećelijskih organizama koji sami stvaraju hranu iz neorganskih materija (autotrofa), za iskorištavanje svjetlosti potreban je sistem njenog prikupljanja nalik onom prisutnom u lišću ili granama.

Kao što su slične forme i oblici evoluirali na Zemlji, nije isključeno da bismo mogli da pronađemo takve biljke i na planetama sličnim našoj. Što se ishrane tiče, životinje se hrane ili primarnim organizmima ili jedni drugima na više mogućih načina. Potraga za hranom često zahtijeva prvo pomjeranje usana, tako da bi ti organizmi vjerovatno imali glavu i rep.

Kretanje kroz neprohodne površine zahtjeva i jaču strukturu tijela (mišićna stopala ili noge), tako da bi vanzemaljski oblici života vjerojatno imali prednju i zadnju stranu tijela. Iz istog razloga imaju bilateralnu simetriju - odnosno odnos lijevo-desno.

"Osim onih nastalih bilateralnom simetrijom, koju su nam potrebni za funkcioniranje, neki elementi našeg tijela su tu čistom slučajnošću evolucije. Razdvajanje funkcionalnog od slučajnog je ono što može da nam pomogne da razumijemo koliko se vanzemaljska stvorenja razlikuju od nas", navode istraživači.

Daily Mail