Uskoro počinje obnova Isusova groba

isusov grob
isusov grob

Isusov grob, odnosno nekoliko metara visoku i široku mramornu edikulu, već nekoliko desetljeća od raspadanja štiti metalna struktura. Ona drži na okupu mramorne blokove koje su nagrizle vremenske neprilike i utjecaj tisuća hodočasnika i turista.

Edikula, koja se nalazi pod kupolom crkve podignute na mjestu gdje je, po kršćanskoj tradiciji, bila špilja u koju je položeno Isusovo tijelo, bit će tijekom obnove rastavljena i ponovo sastavljena, priopćila je Kustodija Svete Zemlje, franjevačka provincija zadužena za čuvanje katoličkih svetinja u Svetoj Zemlji.

Samo će iznimno krhki ili slomljeni dijelovi biti zamijenjeni. Mramorne ploče će biti očišćene i konzervirane, a struktura koja ih podupire će se učvrstiti.

Radove će financirati tri glavne kršćanske denominacije koje upravljaju bazilikom Svetog Groba (katolici, pravoslavci, armenski kršćani), a dio novca prikupit će se i donacijama. Obnova bi mogla početi nedugo nakon pravoslavnog Uskrsa.

Restauracija će biti povjerena grčkim stručnjacima i očekuje se da će trajati osam mjeseci. Bazilika će za vrijeme obavljanja radova biti otvorena.

Edikula je posljednji put obnavljana početkom 19. stoljeća pošto je požar oštetio cijelu baziliku.

Brzo se pokazalo da posao nije dobro obavljen te da se edikula savija pod vlastitim teretom, a pod utjecajem vremenskih neprilika počela je propadati zbog otvora na kupoli.

I moderni čimbenici pridonijeli su postupnom propadanju, osobito dah tisuća posjetitelja koji povećava vlažnost u prostoriji, kao i mnogobrojne svijeće koje gore u blizini te uzrokuju toplinski "stres" mramoru.