FOTO/VIDEO  Upozorenje iz UNICEFA: 'Lajkovi ne spašavaju živote, novac ih spašava'

U jednom od tih spotova prikazan je dječak Rahim koji ima deset godina i brine se za svog mlađeg brata i ne zna tko bi ga čuvao u slučaju da se on razboli, ali nada se da će sve biti u redu kada broj lajkova koje švedski UNICEF ima na Facebooku dosegne 200.000 (trenutno ih ima 177.000). Na kraju spota pojavljuje se poruka: 'Lajkovi ne spašavaju živote, novac ih spašava' a u UNICEFu kažu da nikakvi lajkovi na Facebooku neće pomoći djeci poput Rahima i njegovog brata, ali pomoći će ako im ljudi uplate novac s kojim će moći da se kupe cjepiva i lijekovi.

Osim ovog spota, švedski UNICEF snimio je još dva sa kojima su pokazali da lajkovi na najpopularnijoj društvenoj mreži na svijetu nemaju konkretnu novčanu vrijednost pa u tim video zapisima jedan muškarac pokušava platiti večeru i odjeću sa 'lajkovima' na Facebooku što je, naravno, nemoguće.

UNICEF-ovi spotovi na najbolji način prikazuju današnju preokupaciju brojnih kompanija i organizacija sa količinom 'lajkova' koje imaju na Facebook-u. Još jedna od stvari na koju treba upozoriti je kako 'lajkanje' fotografija bolesne djece koje često kruže ovom društvenom mrežom također neće pomoći toj djeci. Iako uz te fotografije stoji da će za svaki lajk Facebook, UNICEF ili neka treća organizacija platiti jedan dolar ili slično te informacije nisu istinite, piše UNICEF.