Upoznajte najopasnijeg i najbolje čuvanog zatvorenika u Republici Srpskoj

Plaše ga se svi redom, od ostalih osuđenika, preko čuvara, do običnih ljudi koji dođu u posjetu, piše telegraf.rs.

On je osuđenik na koga stražari posebno motre. Sam je u ćeliji, a zbog sigurnosti ostalih zatvorenika i okolne ćelije su prazne. Gotovo pola hodnika je izolirano zbog njega.

"Monstrum iz Dubice", kako ga zovu, retko kad kontaktira s ostalim zatvorenicima, a stražari koji ga čuvaju maksimalno su oprezni i spremni na sve. Imaju naredbu da, ukoliko bilo šta pokuša, pucaju u njega!

Zatvorenici pričaju da su ubojstva za koja je osuđen samo dio onoga što je učinio. Pored pomenutog nadimka, neki zatvorenici ga zovu i Hanibal Lektor - kaže telegrafov izvor iz zatvora u Foči.

Goranov otac Dušan Kotaran poznat je svojevremno kao jedan od dubičkih šefova podzemlja za čije se ime nezvanično vezuje čak i trgovina bijelim robljem. Sumnja se da je zbog toga i ubijen u prosincu 1999. u kafani u Dubici, a ubojstvu je prisustvovao i sin Goran.

Nakon očeve smrti, on je otišao u Švedsku, s nepunih 17 godina, kod majke. Tamo je počinio dva ubojstva, ali je poslje psihijatrijskih pregleda deportiran u BiH s dijagnozom mentalno bolesne osobe.

"Očekivao sam da će me po povratku u BiH neko sprovesti na lječenje u psihijatrijsku bolnicu, ali umesto toga policajac me odvezao kući i niko se više nije pojavljivao", izjavio je svojevremeno Kotoran.

Pošto nije hospitalizovan, o njegovom stanju i ponašanju je svjedočila njegova baka Stana. Ona je navela da je nakon povratka njen unuk širio strah po cijelom selu.

"Nije želio u bolnicu, pa sam ga morala služiti, čak i onda kada sam operirala žuč. Često je mjenjao raspoloženje i bojala sam ga se. Ljudima iz susjedstva zabranio je da dolaze, na mene je vikao, a razbio mi je televizor i telefon. Nije prezao ni od čega ", izjavila je baka Stana nakon uhićenja unuka.

To se i potvrdilo u lipnju 2006, kada je Goran zajedno sa svoja dva polubrata po majci, Miroslavom Gligićem (30) i Borislavom Dabićem (24), uhićen zbog sumnje da je zadavio Predraga Vrbana (31), zvanog Pedi Lopov, i Seada Kanurića (49), zvanog Stevo Mucavi, te da je njihova tijela sakrio u svom kokošinjcu. Ovu trojku je u Kozarskoj Dubici tada uhitilo više od sto policajaca.

Nakon uhićenja Kotarana i njegove polubraće, policija Republike Srpske je pretresla Kotaranovu kuću, u kojoj su pronađena dva puškomitraljeza, dvije automatske puške, dve zolje, tri bombe, više pištolja, hladno oružje, uređaji za noćno osmatranje, alat kojim su zakopana tijela Kanurića i Vrbana, njegovih žrtava, kao i 490 tableta ekstazija i špricevi za intravensko korištenje narkotika.

Kada je izrečena presuda, Kotaran je izrazio samo jednu želju - da se podvrgne novom psihijatrijskom vještačenju i to s psihijatrom s kojim bi mogao da komunicira.

- Ja sam bolesna osoba i ako mi u narednih 16 godina u zatvoru omoguće lječenje, na slobodu ću izaći normalan - rekao je Kotoran.

Prilikom izricanja presude sudija je pročitao da je "jasno i nedovosmisleno utvrđeno da optuženom ne treba mnogo da bi izvršio ubojstvo".

Kotoran je, međutim, za sebe na suđenju rekao da je bio normalna osoba sve dok mu pred njegovim očima nisu ubili oca.

"Od tog trenutka ja više nisam isti", rekao je on i dodao da "živi za trenutak kada će se sresti s ubojicom oca". Dok taj trenutak ne doživi, provešće još devet godina u zatvoru u Foči.

Inače, ova ustanova važi za najveću i najsigurniju tog tipa u Bosni i Hercegovini, a bio je čuven i u vrijeme stare Jugoslavije, kao jedan od "najtežih" zatvora na Balkanu.

U želji da saznamo nešto više o Kotoranu, kontaktirali smo sa čelnicima ove ustanove. Međutim, u Upravi ove ustanove nam je rečeno da ne smiju da daju izjave za medije bez odobrenja Ministarstva pravde Republike Srpske.

U uredu ministarke Gorane Zlatković nam je priopćeno da pošaljemo zvaničan zahtjev i da ćemo nakon toga dobiti sve potrebne informacije o ovom zatvoreniku.

Međutim, nakon nekoliko dana, uprkos uredno poslatom zahtjevu i obećanjima da ćemo dobiti informacije, glasnogovornik ovog ministarstva Sanja Džombić nas je obavjestila da je naš zahtev odbijen i da nisu u mogućnosti da čelnicima KPZ Foča dozvole priopćavanje informacija o Goranu Kotoranu, ne obrazloživši tu odluku.