Udar asteroida u Zemlju nije bio ključan za nestanak dinosaura

dinosauri
Dinosauri su se pojavili prije više od 230 milijuna godina u doba Trijasa i u početku im je išlo sjajno - nove vrste javljale su se znatno češće nego što su stare izumirale. No, istraživanje koje su proveli naučnici sa univerziteta Bristol i Reading pokazuje da se njihova sreća počela mijenjati znatno prije nego što je asteroid udario na područje današnjeg Meksičkog zaljeva i zapečatio njihovu sudbinu.

Oni su dinosaure podijelili u nekoliko velikih "porodica" te pratili uspon i pad vrsta kroz milijuna godina. Istraživanje je pokazalo da su prije 220 milijuna godina odlično stajali, s pojavljivanjem mnoštva novih vrsta koje su više nego nadoknađivale izumiranje starih. No, oko 140 milijuna godina prije naše ere njihov napredak se usporio, dok su oko 90 milijuna godina prije naše ere ušli u fazu dugoročnog, ali neizbježnog pada.

U tom trenutku, 24 milijuna godina prije nego li je asteroid udario u naš planet, već je izumiralo više starih vrsta dinosaura nego li se pojavljivalo novih. To je bio i jedan od razloga zašto ih je udarac 10-kilometarskog asteroida dokrajčio - zbog manjeg broja vrsta i nedostatka raznolikosti nisu se mogli prilagoditi na nove klimatske uvjete te su bili osuđeni na propast.

Iako su se neke vrste i dalje dobro držale prije udara asteroida, bilo je tu još faktora zbog kojih su bili osuđeni na propast, kao što je dizanje nivoa mora koje je rascijepalo kopnene površine i tako izoliralo neke zajednice/vrste, smatra Chris Venditti, evolucijski biolog koji je radio na istraživanju.

- Da su nastavili na tom pravcu, čak i da meteor nije udario, bili bi vrlo siromašni vrstama u nadolazećim milijunima godina ili bi potpuno izumrli - smatra Venditti.

S njim se ne slaže profesor Stephen Brusatte sa univerzitetu u Edinburghu koji činjenicu da su neke vrste prosperirale smatra dovoljnim argumentom da bi dinosauri i danas hodali zemljom da nije bilo kobnog meteora.

- Sigurno je da su efekti udara asteroida bili jači jer su dinosauri izgubili određenu evolucijsku raznolikost. No, da je asteroid promašio Zemlju, vjerujem da bi i danas postojali.