Učite u krevetu, tako ćete biti uspješniji na ispitima!

ucenje

Popodnevni odmor
Znanstvenici tvrde da će, ukoliko udžbenik ili skriptu uzmete čitati prije spavanja kao što biste to napravili i s nekim dobrim romanom, vaši rezultati biti vidno bolji. Razlog leži u tome što se tijekom spavanja ojačava nova memorija mozga pa ćete zapamtiti gotovo sve što ste tad pročitali. Isto vrijedi i za buđenje, ako odmah iz kreveta uzmete knjigu i pročitate bilješke koje ste si napravili tijekom učenja jer tijekom jutra vaš mozak ima dovoljno prostora da upije nove informacije pa to dobro iskoristite.

Nemojte zanemariti ni dobrobiti popodnevnog odmora. Odspavajte 90 do 100 minuta kako bi vam se mozak osvježio. Kako je istraživanje sa Sveučilišta u Kaliforniji dokazalo, takav odmor ima iznimno važnu ulogu u pripremanju mozga za formiranje pamćenja pa ćete moći nakon toga učiti jednako odmorno i lako kao što ste to činili i ujutro, a nećete zaboraviti ono što ste ranije učili.

Dok učite nemojte se opterećivati time da učite tuđim riječima, točnije onako kako je autor napisao već sami sebi ispričajte pričicu koja će vam lakše ostati u pamćenju.

U većini slučajeva studenti si za pripremu ispita na jesenskim rokovima ostave jako malo vremena u kojem pokušavaju savladati cijelo gradivo. U tome svemu ipak je vrlo važno s vremena na vrijeme malo se razgibati te jednom dnevno vježbati ili plesati pola sata jer to i dugoročno popravlja brzinu procesuiranja podataka u ljudskom mozgu.

Znanstvenici također sugeriraju da svakih sat vremena napravite pauzu i pustite si omiljenu energičnu pjesmu (npr. Queen i "We Will Rock You") jer upravo to će vam pomoći da se riješite stresa koji vas dekoncentrira tijekom priprema dok će vam klasična glazba pomoći kod anksioznosti.

Ponekad zuriti u zid
Ne morate biti profesionalac da biste počeli meditirati u vrijeme ispita. Kad osjećate zamor i ne razumijete više što čitate i govorite, uzmite mentalnu pauzu - zurite u bijeli zid tri minute i opustite se kako bi vam se stabilizirao puls i olakšalo disanje. Isti trik će vam pomoći i prije samog ispita jer će vas opustiti i riješiti osjećaja anksioznosti. Studentima koji pate od ispitne anksioznosti kao jednu od tehnika umanjivanja straha i napetosti predlažem da, igrajući uloge s kolegama, uvježbaju ispitnu situaciju prije nego što dođu u nju kako im više ne bi djelovala toliko nepoznato i prijeteće - otkriva Nataša Juničić, studentska psihologinja Tehničkog veleučilišta u Zagrebu. Osim toga, psihologinja smatra da bi i profesori mogli pomoći studentima i olakšati im tu 'Najbolje bi bilo da odmah na početku školeske godine razbiju mitove - objasne da ne ruše sve studente na ispitu i slično', objašnjava psihologica.

Izvor: jutarnji.hr