Učimo od najboljih: 10 karakteristika ostvarenih ljudi

 Učimo od najboljih: 10 karakteristika ostvarenih ljudi
Smatrate li se ostvarenom osobom? Američki psiholog Abraham Malsow 1954. je objavio teoriju o hijerarhiji potreba koja se temelji na tvrdnji da se ključ psihološkog zdravlja krije u samoaktualziaciji. Kada dosegnemo etapu razvoja u kojoj do kraja možemo ostvariti svoj potencijal postat ćemo zaista ono što jesmo.

Ovih dana psiholog Scott Barry Kaufman sa Sveučilišta Kolumbija je izdao studiju koja je svojevrsna nadogradnja Maslovljeve hijerarhije potreba, a govori o deset karakteristika samoaktualziranih ljudi.

Maslowljeva piramida temelji se ideji da ljudska motivacija prati realizaciju potreba. Hijerahija ima pet razina potreba.

Baza su fiziološke potrebe (disanje, hrana, voda, seks, spavanje, druga razina je sigurnost (zdravlje, posao, financije, obitelj, imetak), treća su ljubav i pripadanje (prijateljstvo, obitelj, seksualna intimnost), četvrta razina je poštovanje (samopoštovanje, poštovanje od strane drugih, dostignuća) i peta razina je samoaktualziacija i ona je ujedno vrh piramide.

U samoaktualizaciju, odnosno samoostvarenje ulaze prihvaćanje činjenica, odsudstvo predrasuda, rješavanje problema, spontanost, kreativnost i na samom vrhu moralnost. Kako bi se prešlo na iduću razinu samoostvarenja, moraju biti zadovoljene potrebe iz prethodne razine.

Kaufman je proveo istraživanje u kojem je sudjelovalo 500 uspješnih i samoostvarenih osoba te došao do ovih 10 zajedničkih karakteristika:

1. Zahvalnost

2. Prihvaćanje

3. Autentičnost

4. Spokoj

5. Svrha

6. Učinkovita percepcija stvarnosti

7. Humanost

8. Ispunjenost

9. Moral

10. Kreativnost


Druga značajka ovih ljudi je ta da što su više samoaktualizirani to više suosjećaju sa svijetom u kojem žive.