U ‘švercanju’ kaktusa mi je pomogao čovjek iz Mossada

Mateo Beusan

... koji nakon ovog Svjetskog prvenstva odlazi u zasluženu mirovinu.

S hobijem počeo 2000. godine

Iza njega je 20 godina suđenja, potom je 22 godine bio kontrolor te delegat Fife i Uefe, a sada, nakon 20 godina i osam mjeseci netko će drugi, iako je to teško zamisliti, na HTV-u biti "Oko sokolovo".

Odluku da će otići donio je još prije godinu dana i odlučio da će njegovo deseto veliko natjecanje biti i ono posljednje. Na njegovo mjesto dolazi 43-godišnji bivši međunarodni sudac Marijo Strahonja.

Priznaje da će mu s vremenom posao zasigurno nedostajati, ali veseli se što će se konačno odmoriti. Beusan se veseli što će više vremena moći provoditi s obitelji - suprugom Lidijom, sinom Vikijem te unucima Vickom i Noom.

Zasluženi odmor najviše će provoditi u svom vrtu u kojem se nalazi oko 140 kaktusa. S njima provodi minimalno dva sata na dan, a tim hobijem počeo se baviti 2000. godine.

Prvi donio iz Gvatemale

- Prvi sam donio iz Gvatemale 2000. godine. Zatim sam nastavio donositi kaktuse iz svih zemalja u kojima sam bio - od Cipra, Malte, Španjolske, Meksika do Amerike. U Izraelu postoji najveći arboretum na svijetu. Odatle sam prvi put donio tri komada, a drugi put četiri i to uz velike muke i pomoć.

Kapetan Mossada pomogao mi je u tome jer se inače cvijeće ne smije prenositi, pogotovo ne tamo. Nije mi vjerovao kada sam mu rekao da uzgajam kaktuse pa sam mu pokazao fotografiju svog vrta i bio je oduševljen. Odmah mi je odlučio pomoći.

Nažalost, prošla zima uništila je dosta vrta, a nisam se ni mogao brinuti o njima jer sam bio na putu. Imao sam kaktuse visoke između osam i deset metara, a na njima je bilo oko 600 cvjetova. Morali smo odstraniti čak 400 kilograma kaktusa koji su se osušili - govori Beusan koji, između ostaloga, operaciju leđa odgađa jer mu je rečeno da će se nakon nje otežano moći saginjati - što je za rad u njegovu rajskom vrtu nužno. Osim vrtu, veseli se putovanjima.

Večernji list