U subotu će "Super Mjesec" osvijetliti nebo

... od svih drugih punih mjeseca u 2012. godini.

Znanstveni izraz za taj fenomen je "mjesec u perigeju". Perigej je točka na putanji nekog tijela u orbiti oko Zemlje u kojoj je tijelo najbliže Zemlji.

Američka svemirska agencija NASA najavila je da će Mjesec varirati u veličini, zbog ovalna oblika mjesečeve orbite. Mjesec slijedi eliptičnu putanju oko Zemlje koja je s jedne strane ("perigej"), oko 50.000 km bliže od druge ("apogej"). Puni mjesec u perigeju Mjesečeve orbite čini ga iznimno velikim i svijetlim, prenosi Hina.

Takav će slučaj biti 5. svibnja u 17:34 sati po srednjoeuropskom vremenu (CET) kada Mjesec dosegne perigej. Samo jednu minutu kasnije, Mjesec će se postrojiti sa Zemljom i Suncem kako bi postao veličanstveno pun. Vrijeme je gotovo savršeno, ističe NASA.

Mjesec je 14 posto veći nego obično, ali može li se zaista uočiti razlika?

Najbolje vrijeme za promatranje je ono kada Mjesec bude u blizini horizonta. Iz razloga koji nisu potpuno razumljivi astronomima ili psiholozima, Mjesec nisko na horizontu izgleda neprirodno velik kada sije kroz drveće, zgrade i druge objekte na Zemlji.

U subotu 5. svibnja, tu "Mjesečevu iluziju" pojačat će pun mjesec koji je i sam iznimno velik.

Prema narodnim vjerovanjima sve vrste čudnovatih stvari događaju se pod svjetlom punog Mjeseca. Navodno raste broj prijema u bolnice, stopa kriminala se povećava, a ljudi se ponašaju čudno. Ideja da puni Mjesec uzrokuje psihičke poremećaje bila je raširena u srednjem vijeku. Čak i riječ "ludilo", odnosno "ludost", dolazi od latinske riječi za "mjesec" (Luna).

Većina modernih studija, međutim, ne pokazuje povezanost između faze Mjeseca i pojava kriminala, bolesti ili ljudskog ponašanja. Istina je da je Mjesec manje utjecajan nego što se u narodu vjeruje.

Istina je da Mjesec u perigeju donosi ekstra visoke "perigejeske plime", ali prema američkoj Nacionalnoj upravi za oceane i atmosferu (NOAA) to ne treba zabrinjavati. Na većini mjesta, lunarna gravitacija povuče perigej plimne vode samo nekoliko centimetara više nego obično. Lokalna konfiguracija obale može pojačati učinak na oko 15 cm.

Super Mjeseci u perigeju zapravo su prilično česti. Mjesec postaje pun u roku od nekoliko sati od svog najbližeg pristupa Zemlji prosječno jednom godišnje. Zadnja takva slučajnost dogodila se 19. ožujka 2011., kada je pun Mjesec bio gotovo 400 km bliže Zemlji od onoga koji očekujemo u subotu.

Fena