U slučaju nuklearnog rata za sat vremena bi umrlo milijardu ljudi

nuklearna bomba

Velika Britanija ima 215, Francuska 300, Kina 260, Indija 120, Pakistan 130, Izrael 80, a Sjeverna Koreja desetak nukleranih bojevih glava. Ali, jačina tih nuklearnih raketa nije ista - SAD i Rusija imaju moćno termonuklearno oružje, dok Sjeverna Koreja ima stare bombe na bazi plutonijuma.

Jedna od najmoćnijih bombi u američkom arsenalu je "B83", koja je snagom ekvivalentna sa 1,2 megatona TNT-a, ili 79 bombi koje su bačene na Hirošimu. Takva bomba u zemlji ostavlja krater dubok 92 metra, a širok čak 420 metara, a sve zgrade u krugu od 16,8 kilometara bile bi potpuno uništene.

Zbog termalne radijacije, svi u krugu od 420 kilometara zadobili bi opekotine trećeg stupnja, a pod pretpostavkom da nema vjetra, između 50 i 90 posto ljudi u krugu od 20 kilometara umrlo bi od radijacije.

Pri računanju posljedica eksplozije svih nuklearnih bombi na svijetu, portal "IFJ sajens" računao je samo bombe koje imaju SAD i Rusija, i to pod pretpostavkom da su sve moćne poput "B83".

To je ukupno 13.800 termonuklearnih bombi, koje bi eksplozijom proizvele energije, otprilike, koliko i cijele SAD potroše za godinu dana. Ako bi sve bombe pogodile kopno i bile ravnomjerno raspoređene po svjetskim gradovima, u jednoj sekundi uništile bi 94 kilometra kubna površine.

Infrastruktura na 232.000 kilometara kvadratnih bila bi potpuno razorena. To je otprilike infrastruktura 295 New Yorka, koja bi jednostavno nestala. Vatrena kugla veličine 79.000 kvadratnih kilometara uništila bi sve što dotakne, a svi u krugu od 5,8 milijuna kvadratrnih kilometara (3.700 površina Londona) dobili bi opekotine trećeg stupnja.

Radijacija od svih "udruženih" nukleranih rusko-američkih raketa kontaminirala bi 284.000 kvadratnih kilometara. Stotine milijuna ljudi, možda čak i milijarda, umrlo bi u prvih sat vremena. Zatim bi nastupila nuklearna zima - poslije najvećih erupcija stvara se ogromna količina aerosola i sitnih čestica koje, kada dođu u gornji dio atmosfere, izazivaju hlađenje planeta.