U SAD ovisnost o heroinu i analgeticima predstavlja sve veći problem

herion, heroin, BIH, heroin, droga, heroin, analgetik, predoziranje, droge i analgetici
Između 2010. i 2015. u New Yorku su smrtni ishodi predoziranja porasli za 66 posto, uz povećanje od 158 posto za predoziranje heroinom, objavile su gradske vlasti u utorak.

Heroin je bio uzrok 59 posto predoziranja tijekom 2015. u najvećem američkom gradu, prema podacima medicinskih službi gradske uprave New Yorka.

Smrti koje izazivaju heroin i analgetici su postale veliki problem javnog zdravstva u Sjedinjenim Državama gdje droga odnosi više žrtava nego prometne nesreće.

Između 2004. i 2014. stopa predoziranja heroinom se više nego utrostručila u cijeloj zemlji, prema izvješću koje je u lipnju objavila Američka agencija za borbu protiv droge (DEA). Dvostruko je porastao broj smrti povezanih s analgeticima, od kojih je umrla glazbena zvijezda Prince.

U 2014. godini od predoziranja heroinom i analgeticima je umrlo 14.000 Amerikanaca, kaže Savezni centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). "Ti novi podaci potvrđuju da ovisnost o heroinu i analgeticima predstavlja sve veći problem", rekla je dužnosnica gradske službe za zdravlje Mary Bassett. U travnju je gradska uprava New Yorka najavila plan ulaganja 25 milijuna dolara za obrazovanje, odgoj i prevenciju.

Newyorčani u dobi između 45 i 54 godina su najčešće žrtve predoziranja. Ali porast je zahvatio prije svega mlade između 15 i 34 godina, dodaju vlasti.

Od analgetika Fentanyla je umrlo 16 posto predoziranih 2015. godine ili 3 posto više nego deset godina ranije.

Hina