FOTO/VIDEO  U moru postoji mega lignja veličine autobusa!

divovske lignje
divovske lignje
Istraživanje je vodio Charles Paxton, ekolog za ribarstvo i statističar na Univerziteta St. Andrews. On je procijenio maksimalnu veličinu koju ova vrsta može doseći proučavajući razne podatke sakupljene o tim stvorenjima tokom godina, piše LiveScience.

Konkretno, Paxton se fokusirao na kljun, koji se vrlo često može naći u crijevima kitova ulješura koji se hrane ovim divovskim bićima.

Modeliranjem odnosa između veličine kljuna i dužine lignje te uspoređujući ih s veličinom kljuna pronađenim u kitovima Paxtom je došao do zaključka da sedivovske lignje vrlo vjerovatno i puno veće - i do 20 metara.

Prvi zapisi o tijelima divovskih lignji lignji koja se povremeno pojavljuju na obalama, poznatih i pod nazivom Architeuthis dux, potiču još od 1639. godine. No tek 2004. su japanski naučnici ugledali jedno od tih nedostižnih stvorenja u svom prirodnom staništu - ženku divovske lignje dugu 7 metara.

- Posljednjih nekoliko godina proučavam cijelu pozadinu znanosti o timmorskim čudovištima i zaista mislim da je njihova veličina podcijenjena - smatra Paxton.

Jedna od teorija o tome kako divovska lignja može toliko narasti jest i ta da se povremeno rastežu pa se Paxton nada kako će daljnja istraživanja mrtvih lignji pokazati koliko se zapravo njihova tijela mogu rastegnuti.