U BiH živi četiri vrste zmija otrovnica, ove tri su najopasnije

zmijski otrov

U želji da provjerimo kolika nam opasnost prijeti i šta treba da radimo ako kojim slučajem budemo ugroženi, kontaktirali smo stručnjaka Mirzu Jalovčića, doktora veterinarske medicine i hobistu za zmije, piše Dnevni avaz.

Igmanska ljutica

U Bosne i Hercegovini, prema riječima Jalovčića, žive tri otrovnice - poskok, šarka i bosanski šargan.

- Kod nas ima i igmanska ljutica, koja je otrovnica, ali je u odnosu na ove tri ima veoma malo. Ono što moram prije svega naglasiti da ljudi znaju najčešće smuka zamijeniti za neku našu otrovnicu, pa ga ubiju. Građani trebaju znati da zmije ne uznemiravaju i ujedi se najčešće dešavaju prilikom ubijanja - priča za Jalovčić.

On kaže da se većina priča o gmizavcima pojavljuje tijekom proljeća i ranog ljeta.

Šarka nastanjuje pretežno visoke planine Bjelašnicu, Jahorinu, Vlašić, Prenj....

- U tom periodu su zmije i ostali gmizavci najaktivniji. Gmizavci zimu provode u "zimskom snu", periodu mirovanja, iz kojeg izlaze kad dovoljno otopli - tijekom proljeća i ljeta. I tada moraju da nađu hranu i partnera za razmnožavanje. U tom periodu su najaktivniji. Ja sam posljednjih godina upozoravao na najezdu zmija oko Sarajeva i ostalih bh. gradova. U samom Sarajevu potrebno je voditi računa da zmija ima na Bentbaši kod Baščaršije, te na okolnim planinama - kaže Jalovčić.

Mirza kaže da sve tri otrovne vrste u BiH obično narastu do 50 centimetara. Prema njegovim riječima bosanski šargan nastanjuje pretežno visoke planine, ali ima ga i u nizijskoj populaciji.

Šarka nastanjuje pretežno visoke planine Bjelašnica, Jahorina, Vlašić, Prenj....

Jalovčić: Prilikom ujeda ne treba paničariti

- Šarka ima tamnu cik-cak šaru duž leđa koja su kod ženki smeđa do riđa, a kod mužjaka siva do smeđa. Na potiljku postoji šara u obliku slova V - kaže Jalovčić.

Najpoznatija i najšire rasprostranjena otrovnica kod nas je poskok. I kod poskoka je šara duž leđa cik-cak.

- Od svih ostalih zmija poskok se razlikuje po „rogu" na vrhu njuške, ali tko će od građana u opasnosti gledati u glavu. Poskok je ranije bio u Hercegovini, ali ga sada ima u oko Sarajeva. Ujed šarke i poskoka može biti opasan za ljude - kaže Jalovčić.

Jalovčić tvrdi da je jedan serum za sve otrovnice

Jedan serum

On tvrdi da je jedan serum za sve otrovnice. Ugroženi su uglavnom djeca i starije osobe.

- Ako idete u prirodu, potrebno je zaštititi se dubljom obućom iznad članaka, ali prije polaska potrebno je odrediti lokaciju gdje je najbliža ambulanta. Prilikom ujeda ne treba paničariti. Potrebno je napraviti podvezak iznad ujeda na ruci ili nozi, i što je veoma važno ne treba sisati mjesto ujeda. Ni hladne obloge nisu potrebne, već samo potražiti najbližu ambulantu. Uglavnom, osnova za paniku nema - kaže Jalovčić.

Haski ujeden za njušku

Mirza je tijekom rada kao veterinar ima nekoliko susreta s ljudima koje su ujele zmije, ali i pse.

- Haski je bio ujeden za njušku, preživio je samo zahvaljujući sreći i brzoj reakciji njegovog vlasnika, koji je da situacija bude dramatičnija u jednoj od ljekarna kupio serum s isteklim rokom trajanja. I da podvućem, zmija neće nikada napasti bez povoda - kaže Jalovčić.

Panika na Grbavici

Jalovčić nam je kazao i "dramu" koja se prošle godine događala u sarajevskom naselju Grbavica, kada se "100 ljudi" nadiglo zbog zmije u blizini jednog restorana.

- Stigli su vatrogasci, policija, brojni "stručnjaci", a spustili su se i stanari i to sve nakon saznanja da se jedna zmija nalazi u jednom od automobila. Pozvali su i mene i imao sam tu čast da pronađem zmiju. Kada sam digao haubu automobila imao sam bliski susret sa Smukom, kojeg sam izvadio i spustio u korito Miljacke - kaže Jalovčić, dodajući da je u zadnje vrijeme prisutna i najezda vodenih zmija, ali da one nisu opasne kao spomenute otrovnice.