U BiH spol promijenilo 15 osoba

Međutim, kako saznajemo, pojedinci iz BiH dobro poznaju svjetski popularnog doktora Miroslava Đorđevića iz beogradskog Centra za genitalnu rekonstruktivnu hirurgiju, kojeg zovu "čarobnjakom za muško-ženske stvari".

Đorđević, transseksualni kirurg, koji je do sada u Hrvatskoj i svijetu izveo oko 500 ovakvih operacija, otkrio nam je da je u posljednjih pet-šest godina među pacijentima koji su željeli promijeniti spol bilo i oko 15 bh.. građana!

- Dolaze mi pacijenti iz cijelog svijeta. Svakako da je bilo slučajeva i s bh. građanima. Ono što je zanimljivo jeste da je, kada je riječ o građanima vaše zemlje, uglavnom riječ o damama koje žele postati muškarci - istaknuo je Đorđević.

Osim neosporne stručnosti, razlog zbog kojeg mnogi na ovaj operativni zahvat odlaze u Srbiju vrlo povoljna cijena. Naime, za ovu operaciju potrebno je izdvojiti oko 3.500 eura, dok je za stanovnike Srbije cijena trostruko niža. Treba istaknuti da ista operacija u SAD-u košta i do 50.000 dolara.

Operacija traje šest sati, pri čemu pacijent ne prolazi kroz traumu višestrukih zahvata. Ljekari ističu da u komplikacije spadaju postoperativno kajanje, problemi s funkcionalnošću ili upala.

Dio liječenja

- Operacija nije hir, već dio liječenja poremećaja spolnog identiteta i posljednja je faza u liječenju. To uključuje rad sa psihijatrima minimum godinu. Hormonska terapija Taraji do godinu i nakon toga pacijenti stječu neke osnovne uvjete da se podvrgnu hirurškom liječenju. Neophodno je i savjetovanje u trajanju od najmanje godinu - pojasnio nam je doktor Đorđević.

Također, zbog relativno zatvorene sredine u kojoj žive, nakon operacije pacijenti većinom odsele iz BiH i počinju novi život.

I Chaz Bono kod Đorđevića

Chaz Bono (Chaz), nekada kćerka, a sada sin popularne pjevačice i glumice Šer (Sher) započeo je proces promjene spola, a finalnu operaciju želi uraditi u Srbiji. Špekulira se da će vođa liječničkog tima biti upravo doktor Đorđević.

Dnevni avaz