U BIH 200 000 prevarenih žiranata

"Više od 85.000 žiranata u BiH do sada je otplatilo ili otplaćuje tuđe kredite, a ja sam takođe prevareni žirant sa 460.000 maraka obveza po kreditima bivših prijatelja sa kojima se sada viđam samo na sudu", rekao je Cvjetković.

Cvjetković je naveo da su ovi žiranti u problemu jer mnogi od njih moraju otplaćivati tuđe kredite putem administrativne zabrane na plaću, a postoje i brojni slučajevi da umirovljenici koji su bili žiranti vraćaju tuđe kredite, tako da im se obustavlja rata od njihovih mizernih mirovina.

Gostujući u programu Radio-Livna, on je rekao da na području Livanjske županije/kantona ima oko 3 500 prevarenih žiranata, koji su suočeni sa situacijom da im banke i mikrokreditne organizacije prodaju imovinu jer korisnici kredita nisu izvršili ugovorom regulirane obveze prema kreditorima.

Cvjetković kaže da je većina prevarenih žiranata u općinama Livno, Tomislavgrad i Drvar, ali da ih ima i u ostalim općinama ove županije, te da se situacija u ovom pogledu ne razlikuje od ostalih dijelova BiH.

Pravnici Udruženja za zaštitu žiranata u BiH jučer su u Livnu prevarenim žirantima i građanima davali stručne savjete i dijelili brošuru "Vodič za prevarene žirante".

Srna