U Amsterdamu lociran 'doktor smrt'

dr smrt
dr smrt

Tužiteljstvo za ratne zločine lociralo je Yusufa Sonmeza, 'doktora smrt', koji je već godinama na Interpolovoj potjernici jer je optužen za vađenje i trgovinu ljudskim organima, javlja Kurir.

Lociran je zahvaljujući svjedoku-suradniku, a srpsko tužiteljstvo s njim je stupilo u kontakt e-mailom, predstavljajući se kao strana zainteresirana za kupovinu bubrega.

-Somnez je pronađen preko lokatora prije nekoliko dana. Nalazi se u Amsterdamu, a prema raspoloživim podacima, napuštao je Nizozemsku, iako je na Interpolovoj tjeralici. Našli smo i njegovu internetsku stranicu, a stupili smo u kontakt s njim e-mailom, i to tako što smo tražili bubreg za transplantaciju - rekao je izvor Kurira.

Sonmez je prvooptuženi u slučaju 'Medikus', trgovini organima u kojoj je siromašnim stanovnicima Turske, Rusije, Moldavije i Kazahstana obećavano da će za 15.000 eura dobiti bubreg.

Zbog ovog slučaja kosovski je sud osudio Ljutfija Dervišija i njegova sina, jer su u klinici 'Medikus' kod Prištine ilegalno transplantirali organe. Klinika 'Medikus' je zatvorena 2008. Izvor još dodaje da su tijekom ove istrage saznali da je 'Dr smrt' prije godinu dana napravio bolnicu za transplantaciju organa u Južnoj Africi. Bio je uhićen 2011. godine u Istanbulu, ali je pušten nakon saslušanja, prenosi Dnevnik.hr.

FENA