U 87. godini umro John Young - 'najiskusniji' američki astronaut

U 87. godini umro John Young - 'najiskusniji' američki astronaut
Bivši pokusni pilot američke mornarice bio je deveta osoba koja je stupila na Mjesec, što su učinila još trojica nakon njega. Na kraju je postao jedan od astronauta s najviše postignuća u povijesti američkog svemirskog programa.

Letio je u svemir dva puta tijekom NASA-ina programa Gemini sredinom 1960-ih, dva puta u mjesečevim misijama Apollo i dva puta u svemirskim shuttlovima 1980-ih. Jedini je letio u sva tri programa.

Young, kojega NASA u tweetu naziva svojim 'najiskusnijim astronautom', umirovio se 2004., nakon 42 godine rada u američkoj svemirskoj agenciji. Misija Apollo 16 u travnju 1972., njegov četvrti svemirski let, odvela ga je na površinu Mjeseca. Kao zapovjednik misije, on i njegov kolega iz posade Charles Duke istraživali su područje Mjesečeva gorja Descartes, prikupili 90 kg stijenja i uzoraka tla i provezli se više od 26 km u mjesečevu vozilu roveru do mjesta poput kratera Spook.Youngov prvi let u svemir bio je 1965. u misiji Gemini 3, koja je njega i astronauta Gusa Grissoma odvela u orbitu Zemlje, u prvom američkom svemirskom letu s dvije osobe. Na toj misiji Young je izveo svoju šalu sa sendvičem, koja nije nasmijala šefove u NASA-i, ali je sigurno usrećila Grissoma koji se okoristio užinom.

Astronaut Wally Schirma, koji nije letio u ovoj misiji, kupio je sendvič od govedine i raženog kruha u delikatesnoj prodavaonici u Cocoa Beachu na Floridi i zamolio Younga da ga da Grissomu u svemiru. Tijekom leta, dok su razgovarali o hrani osiguranoj za misiju, Young je dao sendvič Grissomu. NASA je ukorila Younga zbog ove psine, koja je dovela i do kritika parlamentaraca i medija, ali njegova karijera zbog toga nije trpjela.

Njegova misija Apollo 10 u svibnju 1969. poslužila je kao generalna proba za povijesnu misiju Apolla 11 dva mjeseca poslije, u kojoj je Neil Armstrong postao prvi čovjek koji je hodao Mjesecom. Young i njegova posada izveli su sve aspekte te misije osim što nisu sletjeli na Mjesec.

Youngova peta svemirska misija, u kojoj je bio zapovjednik, bio je prvi let NASA-ina prvog svemirskog shuttlea Columbia 1981. On je bio prva osoba koja je letjela u šest svemirskih misija 1983., kada je zapovijedao Columbijom na njezinu prvom letu kao svemirskog laboratorija, s posadom koja je izvela više od 70 znanstvenih pokusa. Nakon toga više nikad nije letio u svemir. Young je 1986. trebao zapovijedati letom koji je otkazan nakon eksplozije shuttlea Challenger početkom te godine.

Izvor: HRT.hr