Tvorac 'savršenog espressa' pravi odmak od kave

kava
Unuk osnivača Illyja, napustio je glavni biznis kave prije dvije godine da bi predvodio diverzifikaciju u čaj, vino i čokoladu i smanjio oslanjanje obitelji na intenzivno konkurentni kafe biznis, piše manager.ba.

On sada traži investicionog partnera koji bi pomogao da posao koji nije kava bude velik kao 85 godina star illycaffe - kojim godišnje ostvaruje prodaju od gotovo 470 milijuna eura - već jedno desetljeće.

"Sa pravim financijskim partnerom, nekim akvizicijama i puno sreće, moglo bi potrajati 10 godina da povećamo prodaju kave", rekao je za Reuters. "Inače bi bilo potrebno više od 20".

Obitelj Illy želi da do kraja 2019. godine dovede partnera kao što je private equity fond, nudeći prodaju do 40% poslovanja koje nije kava, a Riccardo Illy kaže da vrijedi ukupno 100 milijuna eura.

Bankari, međutim, navode da je prodaja manjinskog udjela u toj vrijednosti možda izazov.

To je strategija koja na neki način podsjeća na diverzifikaciju druge talijanske obitelji - prije dva desetljeća dinastija Benettona se odvojila od biznisa sa odjećom.

Grupa Illy planira rasti i odvojeno listirati svoje poslovne poduhvate bez kave, počevši od svog brenda čaja, Dammann Freresa, lociranog u Francuskoj.

Odvajanje će biti u roku od dvije do tri godine u Parizu, a potom će se isto uraditi sa talijanskim čokoladnim biznisom, Domori, rekao je Riccardo Illy.