Tumačenje životnih ciklusa po redosljedu planeta

životni ciklus
Dakle, do 7. godine se oslobađa energija djeteta. Veliki su glava i oči (Sunce i Mesec), radost, početak školovanja i ova etapa se završava odbacivanjem mliječnih zuba.

Do 14. godine čovjek pokazuje majmunski nemir, oponašanje, znatiželju, igra, nestašluk. Sve je pod simbolikom nestašnog Merkura.

Do 21. godine se javlja melanholija, obline, pubertet. Sve pojave oponašaju osobine elegantne zaljubljene i provoda željne Venere.

Do 28. godine nastupa mladalaštvo, razvoj mišića. U ovom periodu čovjek je svadljiv, borben, spreman za bitke. Ekscentričnost je identična osnovnim osobinama koje opisuje Mars.

Do 35. godine čovjek stvara obitelj, djecu. U ovom periodu ga muče dileme i nemiri usljed nesređenosti pa se to povezuje sa nemirnošću asteroida.

Do 42. godine je period uspona, vrhunskog uspjeha i staloženosti što odgovara simbolici Jupitera.

Do 49. godine se završava zrelost, talenti i mogućnosti su već ispoljeni, put je utvrđen, a osoba postaje sve više konzervativna i mirna. Lice poprima boju zemlje, sporije se kreće, počinje kostobolja kao i prve kronične bolesti. To odgovara ponašanju Saturna.

Nakon ovog ciklusa život se svodi na vegetiranje i vraćanje unazad do senilnosti. Po Hipokratu je 63. godina kritična, a 72. granica života.

Prvi znaci starosti
- Neke astrološke škole tumače životne cikluse po redosljedu planeta. Nisu određene precizne godine, ali prvi znak starosti ukazuje dominacija Saturna, a to je onda kada čovjek počinje da blijedi i tamni u licu, gubi težinu i visinu i postaje zaboravan. Nakon sedmogodišnjeg takvog ciklusa nastupa ciklus Urana, kada se često kaže da osoba podjetinji. Nakon toga nastupa carstvo Neptuna, čovjek je gluh, dementan, slabovid... To su znaci da je odlazak u vječnu tišinu blizu.