Tri stvari na koje treba paziti pri kupnji maslinova ulja

Tri stvari na koje treba paziti pri kupnji maslinova ulja

Već i komad domaćeg kruha umočen u ekstra djevičansko maslinovo ulje koje zavodi mirisom zelenog ploda masline i svježe pokošene trave izazvat će pravu malu gastronomsku senzaciju.

Jedino na što trebate pripaziti je da maslinovo ulje koje ste poslužili, ili njime sebe nagradili, sasvim je svejedno, bude prvoklasno. Treba ga znati izabrati, prepoznati najbolje, a zatim ga pravilno čuvati.

Na što pripaziti pri kupnji maslinovog ulja i kako s njime pravilno postupati, pojasnila je mr. sc. Zorica Jurišić, savjetnica za maslinarstvo, senzorska ocjenjivačica za djevičanska maslinova ulja. Tri su stvari na koje valja pripaziti kad je maslinovo ulje u pitanju, kaže Z. Jurišić - kisik, svjetlost i toplina.

Za razliku od vina za koje vrijedi izreka „što starije, to bolje", u slučaju djevičanskih maslinovih ulja, s vremenom, karakteristična svojstva će počet opadati pa proizvod više neće sadržavati karakteristike one tržišne kategorije pod kojom je stavljen na tržište. Svjetlost ubrzava oksidacijsko kvarenje i gubitak kakvoće djevičanskih maslinovih ulja. Zato se ne preporučuje maslinovo ulje čuvati u svijetlim bocama. Maslinovo ulje u takvim je bocama više izloženo svjetlosti zbog čega će kraće trajati i veća je vjerojatnost da će se pokvariti.

Čisto, tamno i bez plastike

Nije poželjno, kaže Z. Jurišić, maslinovo ulje izlagati ni toplini, posebno ne suncu. Prostorija u kojoj se ulje čuva trebala bi biti čista i prozračna, a ulje bi trebali čuvati izvan direktnog sunčevog svjetla. Idealna temperatura na kojoj se čuva maslinovo ulje kreće u rasponu od 16±2 stupnjeva Celzijevih, a ako imate klimatiziran podrum, neće biti loše da tamo ostavite bocu svog omiljenog ulja. Pripazite da u prostoriji nema vlage. I ona ubrzava kvarenje, a dobro je znati i da maslinovo ulje upija mirise.

Baš zato, Zorica Jurišić upozorava da, kad se maslinovo ulje čuva u plastičnoj ambalaži može dovesti u pitanje njegovu kakvoću ili zdravstvenu ispravnost. Plastika nije pogodna za zaštitu od kisika i svjetlosti, a može i otpuštati spojeve u ulje. Osobito neželjena pojava je apsorpcija hlapljivih tvari, čime ulje gubi na svojim senzorskim karakteristikama.

Zato se preporučuje ulje čuvati u bocama od tamnog stakla kako bismo spriječili svjetlost da nam pokvari užitak „točanja kruha", zaključuje Zorica Juriši

Izvor: vecernji.hr