Tračanje je dobro za samopouzdanje

Osobe koje tračaju ne gube vrijeme! One osjećaju potporu drugih, a ako je sočna priča koja je taj dan na repertoaru pozitivne konotacije (pohvaljuje se neka osoba), ona omogućuje kratkoročno podizanje samopouzdanja tračeru ili tračerici.

Do ovog su zaključka došli istraživači Sveučilišta Staffordshire u Velikoj Britaniji nakon što su zamolili 160 osoba da ispune upitnik koji se ticao njihove sklonosti širenja tračeva, samopoštovanja društvene potpore i zadovoljstva životom. Ustanovili su kako osobe koje više tračaju ujedno u većoj mjeri osjećaju potporu okoline, ali nemaju jako izraženo samopoštovanje i nisu vrlo zadovoljne u svom životu.

Zatim su istraživači zamolili ispitanike da govore ili pozitivno ili negativno o izmišljenoj osobi. Tračeri čija je priča bila pozitivna osjećali su više samopoštovanja u odnosu na one koji su ispričali negativnu anegdotu.

"Tračanje je obično shvaćeno kao loša stvar, no naši rezultati upućuju kako su neki oblici tračanja – posebno pohvala drugih – moguće povezani s nekim poželjnim ishodima za osobu koja trača, unatoč činjenici što se u pravilu tračanje ne odobrava", objasnila je Jennifer Cole, voditeljica studije.

Neobavezno čavrljanje i izmjenjivanje glasina žene čini doslovno zdravijima, potvrdilo je još jedno istraživanje. Stručnjaci su otkrili kako tračanje podiže razinu progesterona, hormona odgovornog za smanjenje osjećaja tjeskobe i stresa. Također, trač sam po sebi igra veliku ulogu u interakciji s društvom, što žene svakako čini sretnijima.

K. Horvat/ordinacija.hr