Top 20 bezobrazno bogatih svjetskih vladara

Prema popisu koji su objavili britanski Independent i Daily Express na vrhu ljestvice najbogatijih svjetskih vladara je 82-godišnji tajlandski kralj Bhumibol čiji siromašni seljaci već tjednima prosvjeduju protiv nepopularne vlade, ali kralja i dalje vole. Daleko iza njega je sultan od Bruneja, poznat po luksuznom životu - na proslavi 50. rođendana pjevao mu je Michael Jackson , a impresivna je i njegova kolekcija automobila koja uključuje 500 Rolls-Roycea. No njegov narod barem dobro živi.

Bhumibol Foto: AFP

Slijede predsjednik UAE-a Khalifa bin Zayed Al Nalyan i saudijski kralj Abdullah koji trenutačno gradi grad King Abdullah Economic City, piše Jutarnji list.

Na popisu je 12 kraljica, kraljeva, sultana i emira, a od neokrunjenih glava najviše se uspeo Silvio Berlusconi. Slijedi udovac Benazir Bhutto, pakistanski predsjednik Asif Ali Zardari, koji je zbog optužbi za korupciju dobio nadimak 'Gospodin 10 posto'.

Silvio Berlusconi Foto: AFP

Čileanski predsjednik Sebastian Pińera je bogatstvo stekao prije ulaska u politiku - poznat je po tome što je u Čile uveo kreditne kartice.

Predsjednik Ekvatorijalne Gvineje Teodoro Obiang Nguema Mbasogo nekoć je smatran najgorim afričkim diktatorom koji je pola milijarde dolara iz proračuna prebacio na vlastiti račun u sklopu ''borbe protiv korupcije''.

Milo Đukanović Foto:  PIXSELL

Australski premijer Kevin Rudd se bogato oženio, novozelandski premijer John Key je novac zaradio kao investicijski bankar, a predsjednik Južne Koreje Lee Myung-bak se iz siromaštva sa 35 godina uzdigao do direktora Hyundaija, piše Jutarnji list.

Na listi se još nalaze i Fidel Castro, vladar Dubaija šeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum, Hans Adam II od Linheštajna, princ Albert II, kraljica Elizabeta II i kraljica Beatrix Wilhelmina Armgard.