Tko prizna pola me se: Studenti- Mi smo copy paste generacija

Znate onu poslovicu "Google makes you stupid"? E, pa čini mi se da nas je Google sve oglupavio. Mi smo vam "copy paste" generacija! - otvoreno mi priznaje brucoš s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Mislav Tomljanović, koji je ovim riječima najbolje opisao što je uzrok poraznih rezultata istraživanja koje je na Fakultetu elektrotehnike i računarstva pokazalo da su studenti sve manje motivirani za učenje, da ne znaju kritički razmišljati, da na fakultet dolaze bez predznanja iz srednje škole i da zbog toga imaju sve lošije ocjene, piše jutarnji list.

Mislav je inteligentan mladić, ali kao i njegovi vršnjaci živi ubrzano i priznaje da pripada generaciji "prepisivača". Ima 19 godina i studira psihologiju. Alternativac je, kao i većina njegovih kolega na studiju.
I elita je sve lošija

Dok razgovara sa mnom ne zamuckuje, a vokabular mu je bogat. Međutim, ne da mu se previše čitati knjige ni učiti. O svemu se informira preko internet. Tako je položio i državnu maturu, napisavši esej o "Zločinu i kazni", a da knjigu nije ni vidio, a kamoli pročitao!

 

- Ne znam koji su bili njihovi kriteriji i nije mi jasno kako sam prošao, ali očito je ta državna matura prelagana i trebalo bi je pooštriti, ili ponovno uvesti prijemne ispite, inače će se na fakultete upisivati bilo tko, bez stvarnog znanja. "Zločin i kaznu" nisam pročitao već sam na Wikipediji pronašao informacije o fabuli, glavnim likovima te kako završava knjiga i - napisao esej - priznaje mi Mislav, koji je završio IV. gimnaziju u Zagrebu i kaže da je to elitna škola, ali da su i tamo generacije sve lošije i lošije.

Mislav, kao ni većina njegovih vršnjaka, ne zna kritički razmišljati.

- Sigurno je glavni problem što studenti ne uče s razumijevanjem, nego samo štrebaju. Ja sam išao u MIOC pa donekle imam znanje, ali oni koji su došli iz nekih drugih škola zapinju na matematici i fizici. Moramo naučiti razmišljati i učiti s razumijevanjem - kaže mi Goran Vladika, student 2. godine FER-a.
Matura je prelagana

Njegov kolega, Dino Medvidović, smatra da je glavni razlog neuspjeha kombinacija sve težih ispita i neučenja.

Za ovako porazne rezultate, 19-godišnji brucoš iz Zadra, Niko, pak, krivi uvođenje državne mature i Bolonje.

- Bolonja nije skupljanje znanja, već bodova. Može netko biti genijalac, ali ako ne dođe na predavanje, neće dobiti ni ECTS bodove. Kada je o državnoj maturi riječ, ona je prelagana pa se upisuju mnogi. Kod nas je 60 posto studenata palo prvu godinu jer nisu položili matematiku 1 i s time imamo najgori prosjek u povijesti. To je svojevrsno čišćenje onih koji nisu ni trebali biti upisani - smatra mladi Zadranin.

Zbog matematike je Vladimir morao ponovno upisati prvi semestar. On smatra da je to zbog toga što je došao iz Klasične gimnazije, gdje nisu dovoljno učili matematiku.