Tjelesna aktivnost je najbolji analgetik

Tjelesna aktivnost je najbolji analgetik

... jer rekreacija na tijelo djeluje kao analgetik. Naravno, uvjet je da bolovi nisu uzrok nekog ozbiljnijeg oboljenja skeletnog sistema koje zahtjeva medicinski program vježbi.

Tjelesna aktivnost, osim što povoljno djeluje na zglobove i doslovno razmrdava tijelo, prija i mentalnom zdravlju. Praktično govoreći, tmurno vrijeme ima mnogo manji negativan utjecaj na raspoloženje ako ste u dobroj tjelesnoj formi.

Sve predložene vježbe radite u skladu sa trenutnim mogućnostima, što znači da svaki pokret treba da prija, dišete ravnomjerno i ne pravite nagle okrete ili savijanja.

ZAGRIJAVANJE

Da biste ubrzali cirkulaciju i pripremili tijelo za vježbanje, najprije istrčite jednu kraću razdaljinu u tempu koji vam odgovara. Prije trčanja kružnim pokretima zagrijte vrat, ramena, kukove, koljena i skočne zglobove.

RAMENA

Podižite ruke od tijela dok ne budu u visini ramena, da biste povećali kapacitet pluća i "podmazali" mišiće ramenog pojasa. Duboki udah prati podizanje, a ravnomjerni izdisaj supštanje ruku.

STRUK I BOČNI TRBUŠNJACI

Zauzmite raskoračni stav i lagano se okrećite u struku, tako da noge miruju, a pomjerate samo gornji dio tijela. Kontroliranim pokretom, što znači snagom mišića, okrećite se ulijevo i udesno. Vježba je odlična jer poboljšava pokretljivost kičmenog stuba i aktivira bočne trbušne mišiće.

ISTEZANJE LEĐA I ZADNJE STRANE BUTINA

Zauzmite širi raskoračni stav i spustite gornji dio tijela ka sredini. Zatim se okrećite najprije ka jednoj, a potom ka drugoj nozi. Svaki pokret kontrolirajte snagom mišića stomaka i leđa (ne povijajte leđa već zategnite mišiće leđa i stomaka i na taj način upravljajte kretanjem). Vježba je namenjena istezanju leđa i zadnje strane butine i odgovara onima koji dugo sjede, prenose Novosti.