Tinejdžeri pronašli novčanik pun novca, vratili ga vlasniku

Prva nedoumica nam je bila kako pronaći vlasnika", malo ljutito kaže jedan od dječaka.

Petorica tinejdžera pronašla su na ulici novčanik s 9.000 dinara, platnim karticama i dokumentacijom, a onda i vlasnika i sve to za pola sata.

Kragujevačke poštenjačine iz školske klupe zovu se Kristijan Vasić (14), Đorđe Savić (14), Bogdan Jovanović (13), Nemanja Dunić (13) i učenici su Osnovne škole "Mirko Jovanović". Najstariji Mihajlo Marković (15) učenik je srednje, Prve tehničke škole.

Dječaci su novčanik pronašli u Bosanskoj ulici u kragujevačkom naselju Aerodrom, gdje svi žive. Tog dana vraćali su se s kupanja na gradskim bazenima. Đorđe je prvi ugledao novčanik, prašnjav i pregažen.

„Svi nas sada pitaju kako smo se dogovorili da novčanik vratimo, ali mi se oko toga jednostavno nismo dogovarali, to se valjda podrazumijeva. Prva nedoumica nam je bila kako pronaći vlasnika", malo ljutito kaže dječak.

Mihajlo Marković dodaje da su najprije sačekali petnaestak minuta, za slučaj da se vlasnik vrati. Bogdanov prijedlog bio je da se raspitaju u okolnim trafikama i prodavaonicama je li netko nešto vidio. Dječacima nitko nije mogao pomoći.

„Onda smo otvorili novčanik i adresu vlasnika našli na nekom od dokumenata. Pozvali smo taksi i rekli tu ulicu. Taksist nas je povezao u naselje Stara radnička kolonija. Ušli smo u zgradu i tražili pločicu s imenom Ivana Božića, vlasnika novčanika. Pokucali smo na vrata. Otvorila nam je žena, Ivanova majka. Imali smo tremu", kaže Đorđe.

Majka vlasnika novčanika je novinarka tjednika "Kragujevačke" Gordana Božić. Ona kaže da je malo bila zbunjena kad je vidjela ovu grupu dječaka.

„I sada vidim malog Nemanju Dunića kako drži novčanik mog sina u rukama i zbunjeno objašnjava gdje su ga našli. Onda je tiho, skoro izvinjavajući se, rekao su potrošili 250 dinara iz novčanika da bi platili taksi i stigli kod vlasnika što prije, da ne brine. Nijemo sam stajala na vratima i gledala ih. Djeca su završila svoju misiju i krenula k liftu. Trgla sam se, iz novčanika izvadila 500 dinara i dala im za sladoled. Hodala sam za njima do lifta i mazila po kosi jednog od njih i dalje zbunjena. Njihovi roditelji imaju divnu djecu", kaže Gordana Božić.

Njen sin novčanik je izgubio, pošavši u bolnicu da obiđe suprugu koja je pred porodom. Kad je saznao da je novčanik vraćen insistirao je da djecu počasti s još 2.000 dinara, za još jedan provod malih poštenjačina na gradskim bazenima. (Telegraf.rs)