Teoretičari zavjere došli na svoje: Smak svijeta na pomolu

smak svijeta
Nibiru je od Zemlje veći između četiri i 10 puta, a orbita oko Sunca mu je znatno veća od one patuljastog planeta Plutona.

Svakih nekoliko stotina tisuća godina, taj se misteriozni planet zaleti u središte Sunčevog sistema, negdje između Neptuna i Marsa te time uzrokuje apokalipsu na Zemlji.

Da ne ulazimo u pikantne detalje te teorije zavjere i svakojakih navoda o kontaktima s izvanzemaljcima te koješta sličnog, treba istaći da je sudnji dan najavljivan već za 2003., 2007., 2012. i 2015. godinu, ali se "čudom" eto nije dogodio.

Zašto? Zato što pravi naučnici, odnosno oni koji svoje živote posvećuju istraživanju svemirskih prostranstava, očitavanju podataka dobivenih iz sve tehnologije poslane u svemir ili uperene u njega i koji iste podatke interpretiraju i prenose široj zajednici u obliku novih otkrića, zapravo tvrde da Nibiru - ne postoji.

S druge strane imate teoretičare zavjere čija interpretacija naučnog istraživanja predstavlja loše prerađen video na YouTubeu i gomila praznovjerja i pseudoznanstvene fikcije.

Ipak, naučnici su pronašli i još uvijek pronalaze dokaze o postojanju devetog planeta na dalekom kraju Sunčevog sistema. Ključna riječ ovdje je - dalekom.

Don Yeomans, šef programa NEO (Near-Earth Object), NASA-inog Jet Prpulsion laboratorija, ističe da ne postoje gravitacijski dokazi utjecaja takvog nebeskog objekta (Nibirua na njegovoj putanji usuda) na planete u Sunčevom sistemu.