Tako to radi karizmatični vlasnik Ryanaira

Ryanaira
I to ne u vrijeme božićnih blagdana kao poklon, već za pet godina - ali cijele godine. Bar je takav plan vlasnika za koji iskreno navijamo da se ostvari.

Michael O'Leary je karizmatični vlasnik Ryanaira, vjerojatno najpoznatije lowbudget zrakoplovne kompanije. Izjavio je kako će pokušati ostvariti plan kroz idućih pet godina u kojemu putnici neće uopće plaćati karte već će se tvrtka financirati kroz prihod zračnih luka i njihovih trgovina i restorana.

Velik broj putnika leti Ryanairom pa se europske zračne luke trude potpisati ugovore s Ryanairom koji bi im osigurao povećani pritok ljudi kroz njihove aerodrome. Zato je O'Leary i došao na tu ideju, u posljednje vrijeme je potpisao nekoliko atraktivnih ugovora s europskim zračnim lukama.

Irska aviokompanije očekuje prijevoz 119 milijuna putnika ove godine, a cijene padaju za 10 do 15 posto. Daily Mail piše kako četvrtina prihoda dolazi od dodataka na aviokarte kao što su prtljaga, iznajmljivanje automobila i prodaja artikala tijekom leta.

O'Learya se sjećamo još iz prošlog desetljeća kad je mudro kupio taxi oznaku za svoj osobni automobil (Mercedes S klasa, naravno) i osnovao taxi kompaniju kako bi se brže kretao kroz Dublin po trakama za autobuse i taksije. U početku je O'Leary automobil vozio sam, ali nakon bijesa lokalnih vlasti je morao poduzeti neke druge mjere. Sve je bilo legalno nakon što ga je počeo voziti vozač koji bi za svaku vožnju uključivao taksimetar. Koliko je carski ovaj plan? Realno?

I kako ne voljeti ovog lika zbog kojeg, usput rečeno, letimo iz Budimpešte do Berlina za 20 eura. Povratna karta.

Besplatni letovi? Zvuči odlično, zvuči zanimljivo - ali mora postojati sustav kojim bi se došlo do besplatnih karata. U suprotnom bi moglo biti kaotično. Mi bismo bili zadovoljni i da moramo platiti kartu (ovako jeftino kakve su u današnje vrijeme), ali da iznos karte moramo potrošiti na aerodromu u duty free shopu. Zamisli koliko je to M&M-ova i Tobleronea!