Tajnu misiju u Libiji razotkrila fotografija na - Fejsu

americki specijalci
Zračne snage Libije potvrdile su da da je 20 američkih vojnika sletjelo u zračnu bazu Wattiya, ali su je ubrzo napustili nakon što su im lokalni zapovjednici objasnili da nemaju dozvolu da budu u bazi. Ostalo je nejasno je li neka druga grana libijske vojske dozvolila njihov dolazak.

Fotografija prikazuje Amerikance kako s oružjem preko ramena poziraju na suncu s libijskim vojnicima. Druge fotografije prikazuju Amerikance kako se voze u buggyju i ukrcavaju se na zrakoplov.

Njihovo prisustvo u Libiji potvrdio je i Pentagon. "U suradnji s libijskim dužnosnicima, američki su vojnici otišli u Libiju 14. prosinca kako bi se uključili u dijalog s predstavnicima Nacionalne vojske Libije. Zapovjednici lokalnih postrojbi tražili su da odu, što su oni u želji da izbjegnu sukob i napravili."

Važnost baze Wattiya ogleda se u činjenici da je u blizini sjedišta Islamske države u zapadnoj Libiji - Sabrathe. Ovo je inače prva potvrda prisustva specijalnih snaga SAD-a u Libiji od srpnja 2014. godine, kada su Delta komandosi uhvatili Ahmeda Abua Khattala kojem se u New Yorku sudi zbog ubojstva američkog ambasadora Chrisa Stevensa u 2012. godini.

Jedan od izvora iz Libije za Guardian je rekao: "Lokalni zapovjednici kazali su nam da su Amerikanci ovdje da bi obučavali vojnike. Nitko ne zna detalje, ali sada su otišli."

Libija je podijeljena između dvije vlade nakon što je Libijska zora, koja je zapravo koalicija Islamističkih snaga, zauzela Tripoli, a izabrana Vlada je pobjegla u grad Tobruk na istoku države. Zbog sukoba dvije strane zapadni se diplomati boje da ISIS napreduje u Libiji bez ozbiljne opozicije i da će uskoro zauzeti ključne luke za izvoz nafte.