Tajni dokument otkriva ime kardinala koji bi mogao naslijediti Benedikta XVI.

Ta verzija uzroka Ratzingerova odlaska s papinskog položaja sve je uvjerljivija. Zavjera protiv Benedikta XVI. je uspjela.

Prije točno godinu dana, 13. veljače 2012., pisalo se kako postoji zavjera protiv Benedikta XVI.

"Sveti Otac živjet će još 12 mjeseci", napisano je na njemačkom jeziku u anonimnom dokumentu datiranom 30. prosinca 2011. koji je kolumbijski kardinal Castrillon Hoyos predao u siječnju 2012. državnom tajništvu i papinu tajniku.

U objavljenom dokumentu navodilo se da je nadbiskup Palerma kardinal Paolo Romeo za vrijeme putovanja u Pekingu u studenome 2011. govorio da će Papa umrijeti u idućih 12 mjeseci. Kardinal Romeo je, navodno, kazao i da će Benedikta XVI. naslijediti sadašnji nadbiskup Milana, kardinal Angelo Scola, piše Večernji list.

Točno godinu dana poslije Benedikt XVI. podnio je ostavku.

Kardinalske spletke
Nakon prvotnog opovrgavanja postojanja takvog pisma, došla je i potvrda iz Vatikana koja je objavljena u veljači prošle godine. U njoj je pisalo da je točno da je kardinal Dario Castrillon Hoyos uručio polovicom prosinca 2011. godine Benediktu XVI. dokument pisan na njemačkom jeziku, u kojem se denunciralo nadbiskupa Palerma, koji je opovrgavao riječi koje su mu pripisane. Tako su u javnost počele curiti povjerljive informacije, a onda je izbio i slučaj Vatileaks.

Navodno je odlučujući udarac Benediktu XVI. stigao 17. prosinca 2012. Toga je dana primio kardinalsku komisiju koju je osnovao da bi istražila curenje dokumenata iz Vatikana. Iako je na osnovu istrage te komisije već bio održan proces protiv bivšeg papina sobara Paola Gabrielea na kojem je osuđen na 18 mjeseci za krađu dokumenata iz papine sobe, papa je ipak primio komisiju koja mu je predala dokumente a što nije bilo nužno jer je proces bio već zaključen.

No, komisija je, čini se, imala još dokumenata za papu. Ostaje nepoznato što je napisano u tim dokumentima i je li zaista zbog njih Benedikt XVI. odlučio ostaviti Petrovu stolicu.

Net.hr