Svijet je u 2012. ostao bez mnogo velikana: Napustili nas Whitney Houston, Neil Armstrong, Sylvia Kristel...

24. siječnja - WHITNEY HOUSTON (48 godina). Američka pjevačica senzacionalnih glasovnih mogućnosti, zahvaljujući kojima je i dobila nadimak "Glas", nezaboravna autorica cijelog niza iznimno uspješnih pjesama, pronađena je u kadi hotelske sobe. Službena verzija smrti govorila je o utapanju kao posljedici prekomjernog uživanja kokaina i srčanih problema, iako se posljednjih dana godine proširila informacija da je ubijena zbog velike svote novca koju je navodno dugovala preprodavačima droge.

7. travnja - FANG LIZHI (76 godina). Astrofizičar kojeg su zvali "kineskim Saharovom" zbog njegove borbe za ljudska prava umro je u SAD, gdje je živio u progonstvu od krvavog gušenja prosvjeda na Tiananmenu 1989.

11. travnja - AHMED BEN BELLA (95 godina). Jedan od utemeljitelja alžirskog Fronta za narodno oslobođenje i prvi predsjednik neovisnog Alžira kojeg je s vlasti zbacio njegov ministar obrane Houari Boumedien i držao ga u zatvoru 16 godina.

15. svibnja - CARLOS FUENTES (83 godine). Velikan južnoameričke književnosti, nekoliko puta nominiran za Nobelovu nagradu za književnost.

17. svibnja - DONNA SUMMER (60 godina). Američka "kraljica disco glazbe" koju naraštaji pamte po hitovima iz 70-ih godina prošlog stoljeća poput "Love to love you, baby", "Last Dance" ili "Hot Stuff".

20. svibnja - ROBIN GIBB (62 godina). Pjevač jedinstvenog glasa koji je od ostatka svijeta izdvajao skupinu Bee Gees koju je osnovao zajedno s braćom Mauriceom i Barryjem, jedini glazbenik na svijetu koji je u jednom trenutku imao pet pjesama na popisu 10 najslušanijih (Top Ten).

5. lipnja - RAY BRADBURY (91 godina). Američki pisac, majstor znanstvene fantastike, autor legendarnih djela "Fahrenheit 451" (1953.) i "Marsovskih kronika" (1950.).

30. svibnja - YITZHAK SHAMIR (96 godina). Nekadašnji izraelski premijer, jedan od legendarnih voša izraelske nacionalističke desnice.

25. kolovoza - NEIL ARMSTRONG (82 godine). Američki astronaut, prvi čovjek koji je nogom stupio na Mjesečevo tlo 20. srpnja 1960. tijekom misije Apolla 11. i kad je izrekao čuvenu rečenicu: "Ovo je mali korak za čovjeka, ali golem za čovječanstvo".

3. rujna - SUN MYUNG MOON (83 godine). Južnokorejski vjerski vođa, utemeljitelj Crkve ujedinjenja (punim nazivom Udruga Svetog duha za ujedinjenje kršćanstva u svijetu), poznate i kao sekta Moon koja se proširila cijelim svijetom, koji je sebe smatrao prorokom.

6. listopada - SHADLI BENDJEDID (83 godina). Predsjednik Alžira od 1979. do 1972., koji je pokrenuo demokratizaciju državnih institucija u toj zemlji.

14. listopada - NORODOM SIHANUK (89 godina). Nekadašnji kambodžanski kralj kojeg se smatra ocem neovisnosti te zemlje koji je ustrajao na općoj pomirbi suprotstavljenih frakcija nakon višedesetljetnog građanskog rata.

18. listopada - SYLVIA KRISTEL (60 godina). Nizozemska glumica koju je proslavila naslovna uloga u erotskom filmskom serijalu "Emmanuelle" i lansirala je u status zvijezde u dobi od 22 godine.

5. prosinca - OSCAR NIEMEYER (104 godine). Brazilski arhitekt koji je revolucionarizirao modernu arhitekturu čiji je simbol postao tada potpuno novosagrađeni grad Brasilia.

5. prosinca - DAVE BRUEBECK (91. godina). Američki jazz pijanist, tvorac znamenite teme "Take Five", legenda u svojoj zemlji u kojoj je održavao koncert za svakog predsjednika od Johna F. Kennedyja nadalje.

HINA