Zuckerberg priznao pogrešku: Osnovao sam Facebook i odgovoran sam za sve što se tamo događa

Mark Zuckerberg, faceboook
Mark Zuckerberg napokon se oglasio oko skandala s Cambridge Analyticom i obećao korisnicima putem objave statusa na svojem Facebook profilu, da će uvesti promjene koje će uvelike otežati aplikacijama da putem Facebooka prikupljaju informacije o korisnicima te društvene mreže.

Ja sam pokrenuo Facebook i na kraju dana ja sam odgovoran za sve što se tamo događa.

Šef Facebooka istaknuo je da i sam pokušava shvatiti kako je do skandala došlo i što treba poduzeti da se to više nikad ne ponovi.

Imamo odgovornost zaštititi vaše podatke i ako to ne možemo učiniti, onda ne zaslužujemo služiti vam.

Zuckerberg je prvo u svojoj objavio napravio vremensku crtu događaja, od 2007. do proteklog tjedna i izbijanja skandala s Cambridge Analyticom.

Godine 2013. istraživač sa Sveučilišta Cambridge po imenu Aleksandr Kogan napravio je kviz aplikaciju o osobnosti, koju je instaliralo oko 300.000 korisnika, koji su time podijelili svoje podatke i podatke svojih prijetelja. Obzirom na način na koji je platforma funkcionirala u to vrijeme, to je značilo da je Kogan imao pristup podacima desetaka milijuna prijatelja s listi tih korisnika.

Zuckerberg nadalje pojašnjava kako je Facebook 2014. uvelike promijenio platformu te time ograničio količinu podataka do kojih aplikacije mogu doći. Ono najvažnije jest da aplikacije poput Koganove više nisu mogle tražiti podatke o prijateljima korisnika, osim ako i ti prijatelji nisu sami omogućili pristup te aplikacije njihovim podacima. Dodaje da su otad developeri morali od Facebooka zatražiti dopuštenje prije nego bi mogli od korisnika zatražiti osjetljive podatke.

2015. smo od novinara The Guardiana smo doznali da je Kogan te podatke podijelio s Cambridge Analyticom. Protiv naše politike je da developeri dijele podatke bez dozvole vlasnika tih podataka pa smo odmah zabranili pristup Koganovoj aplikaciji našoj platformi te formalno zatražili od Kogana i Cambridge Analytice da pobrišu te podatke i da to dokažu, što su oni i učinili.

Kako to obično biva, Zuckerberg i Facebook za činjenicu da to nije učinjeno doznali su proteklog tjedna iz medija - Guardiana, New York Timesa i Channel 4.

Odmah smo im protjerali s naših servisa. Cambridge Analytica tvrdi da su već izbirsali sporne podatke i pristali su forenzičku analizu od strane tvrtke koju smo mi unajmili da to provede.

To je bila povreda povjerenja između Kogana, Cambridge Analytice i Facebooka. No, bila je to i povreda povjerenja između Facebooka i ljudi koji dijele svoje podatke i od nas očekuju da iste zaštitimo. To moramo popraviti.

Zuckerberg dalje navodi tri koraka koja Facebook namjerava napraviti kako bi dodatno pojačao zaštitu osobnih podataka svojih korisnika.

Prvo će istražiti sve aplikacije koje su imale pristup velikim količinama podataka korisnika prije navedene promjene iz 2014. godine.

Protjerat ćemo bilo koje developere koji ne pristanu na temeljitu reviziju.

Drugo, Facebook će dodatno ograničiti developerima pristup podacima korisnika Facebooka, kako bi se spriječile daljnje zloporabe istih podataka.

Primjerice, ako niste koristili aplikaciju pojedinog developera u tri posljednja mjeseca, zabranit ćemo mu pristup vašim osobnim podacima. Isto tako ograničit ćemo podatke koje dajete aplikacijama prilikom ulaska u njih na samo vaše ime i prezime, profilnu fotografiju i vašu email adresu.

Treći korak koji navodi Zuckerberg odnosi se na educiranje korisnika o tome kojim su sve aplikacijama dozvolili da prikupljaju njihove podatke.

Idućeg mjeseca svima ćemo pokazati alat na vrhu News Feeda s aplikacijama koje koristite te jednostavan način kako da tim aplikacijama onemogućite pristup vašim podacima. Taj alat već postoji u vašim postavkama privatnosti, no sad ćemo ga istaknuti na vrh vašeg News Feeda, kako bi ga svi mogli lako pronaći.