Zelena energija za novo tisućljeće

Brzina kojom se nafta troši apsurdna je. Ona čini velik dio kolača fosilnih goriva, ali za svaki barel nafte koji se pronađe potroši se njih 8.

U doba industrijske revolucije naglo je poraslo korištenje fosilnih goriva kao pokretača promjene. Bio je bitan jedino nekontrolirani rast i razvoj industrije, a sada kada smo zreliji i odgovorniji kao društvo vrijeme je da preuzmemo odgovornost za svoje postupke i istražimo alternativne načine dobivanja energije.

Radi se o zelenoj energiji. U njoj zapravo nema ništa alternativno, to je najprirodniji mogući način dobivanja energije. U zelenu energiju ubrajamo sve obnovljive izvore energije.

To su oni koji se ne mogu iscrpiti i daju čistu energiju bez štetnih posljedica po okoliš i naše zdravlje. Vjetar, voda i sunce uglavnom su pokretači ovog, ne tako novog, načina iskorištavanja energije.

Svi obnovljivi izvori energije na neki su način indirektno povezani sa sunčevim zračenjem. Ono Zemlji šalje 15.000 puta više energije no što joj je potrebno, samo je trebamo znati zauzdati i pretvoriri u nama potrebne oblike energije.

Panika oko energetske krize natjerala je vlade mnogih zemalja ili zajednica zemalja kao što je EU da porade na svom energetskom planu i povećaju postotak energije koji dolazi iz obnovljivih izvora.

Iako su često isprike za slabo korištenje obnovljivih izvora energije bile da se na taj način ne može proizvesti dovoljna količina energije potrebna današnjem društvu, energetski potencijal npr. energije vjetra pet je puta veći od ukupne današnje proizvodnje energije tako da su takve tvrdnje neutemeljene.

Izvor : ekologija.com.