Zašto su ljudi nekad samo buljili u Google i nisu ništa tražili?

U kompaniji nisu mogli shvatiti što se događa, pa su naručili studiju o korisnicima kako bi im bilo jasnije o čemu je riječ, napisao je u svojoj novoj knjizi "Radna pravila!" šef Googleova Odjela za ljudske resurse Laszlo Bock.

Razlozi do kojih su došli bili su i iznenađujući i zabavni, a danas bi možda bili i očekivani.

Čudna bijela stranica

Korisnici su u to vrijeme toliko navikli na web stranice koje "blješte, šljašte, vrte se i kažu 'press the monkey' da su čekali dok stranica ne završi učitavanje", rekla je jedna od Googleovih zaposlenica u to vrijeme Marissa Mayer. Piše Express.

Google.com je za razliku od većine portala imao (i još ima) samo jedno polje, tražilicu i ništa više. Bijela stranica prije 15-ak godina uistinu je bila zbunjujuća za one koji su koristili internet.

To je razlog zbog kojeg su korisnici doslovno samo buljili u stranicu i nisu ništa tražili: Googleov site je bio toliko neobičan u to vrijeme, da su se korisnici stalno čekali da se Google.com u cijelosti učita.

Na kraju je Google na dnu stranice morao, bez nekog posebnog razloga i inače to ne bi nikada ni napravili, staviti oznaku za zaštitu autorskih prava kako bi korisnicima postalo jasno da je to stvarno kraj, dno stranice i da više od toga neće dobiti.