UZBUNA: Windowsi 10 špijuniraju korisnike

Windows, špijuniranje, špijunaža, Windows, update , Microsoft
Microsoft je dobio tri mjeseca da svoj operativni sustav prilagodi francuskim zakonima.

Windowsi 10 su napravljeni tako da prikupljaju različite podatke o tome kako ih njihovi korisnici upotrebljavaju, pa tako primjerice otkrivaju koje su aplikacije skinute i koliko se vremena njima koristi.

CNIL smatra da su svi podatci koji nisu nužni za normalan rad sustava privatni, a smeta im i to što Windowsi 10 automatski koriste identifikacijski software koji omogućuje da se korisnika cilja reklamama na temelju podataka o njegovim navikama na internetu. Po viđenju Francuza, to se radi bez pristanka korisnika, pa je suprotno zakonu. Uz to, tako prikupljeni podatci odlaze u baze izvan Europske unije, što je Europski sud zabranio u listopadu prošle godine.

Ovo otkriće je ogorčilo Harita Kamba, direktora Privacy Internationala, koji je izjavio kako je krajnje vrijeme da netko na red pozove kompanije koje o korisnicima prikupljaju velike količine podataka bez njihovog znanja.

"Što će im toliko podataka o nama, i zašto nisu otvoreni oko toga? Javna opomena Microsoftu mogla bi ostale natjerati da razmisle o tome koliko im se isplati njuškati oko naših podataka bez naše dozvole", žesti se Kamba.

Potpredsjednik Microsofta Hainer je objavio kako je kompanija spremna surađivati s francuskim vlastima pri ispravljanju nedostataka Windowsa 10.

"Idućih nekoliko mjeseci ćemo blisko surađivati s CNIL-om kako bi smo potpuno shvatili njihove zamjerke i pronašli odgovarajuće rješenje za ovaj problem."/VLM