Upravljanje dronom pod utjecajem alkohola ili droga zakonom će se zabraniti

Upravljanje dronom pod utjecajem alkohola ili droga zakonom će se zabraniti
Kako će u budućnosti sve veći broj ovakvih letjelica kojima će upravljati ljudi sa zemlje letjeti iznad naših glava, potrebno je donijeti regulativu kojom će se spriječiti (odnosno pokušati spriječiti) incidenti i problemi koji bi se mogli dogoditi.

Predsjednik SAD-a Donald Trump prošloga je mjeseca tako potpisao zakon prema kojem su vlasnici dronova obavezni registrirati svoje uređaje, a u New Jerseyu ovoga tjedna glasovat će se o zakonu koji bi zabranio upravljanje bespilotnih letjelica ljudima pod utjecajem alkohola i droge, piše Zimo.co.

O odluci o zabrani trebalo se raspravljati još prošloga tjedna, no njezino je donošenje odgođeno zbog lošega vremena. Bespilotne letjelice, pogotovo ako njima upravljaju drogirane i pijane osobe, lako mogu postati opasno oružje koje bi moglo ozlijediti ili ubiti ljude te u New Jerseyu žele spriječiti ovakve situacije.

Osim 1.000 dolara kazne, osobama koje prekrše ovaj zakon prijeti i do šest mjeseci zatvora, tako da će vlasnici dronova vjerojatno biti pažljiviji i, ako popiju koju čašicu previše ili konzumiraju drogu (koja je, naravno, ionako zabranjena), ne samo da neće smjeti voziti automobil već neće smjeti niti uzeti daljinski upravljač bespilotne letjelice i provozati svoj dron po susjedstvu.

Iako su dronovi već sada postali prilično popularni, predviđanja kažu da tijekom sljedećih godina možemo očekivati još veću potražnju za tim uređajima te će se njihova prodaja brojati u milijunima, a sa sve većim brojem prodanih primjeraka rast će i opasnost od padova, udaranja u zrakoplove i druge objekte, pogotovo ako vlasnici bespilotnih letjelica budu pijani ili drogirani.