Učenici mostarskog Koledža pobjednici Međunarodnog STEM natjecanja

Učenici mostarskog Koledža pobjednici Međunarodnog STEM natjecanja

Kao jedini predstavnici BiH u finalu ovog svjetskog skupa, među 45 finalista iz 18 zemalja svijeta, učenici Koledža ujedinjenog svijeta u Mostaru (UWC Mostar) su osvojili ukupno tri najprestižnije nagrade: Nagrada za pobjednika - BIEA Grand Prize, Nagrada za prvo mjesto (u svojoj dobnoj skupini) i Nagrada za najbolje izlaganje BIEA STEM
Youth Innovation 2019.

Učenici Stefan Pualić, David Busley, Israa Draz i Aris Karamustafić zajedno sa mentorom, dr.sc. Miljanom Ruparom predstavili su svoju dron letjelicu dizajniranu i izrađenu u skladu sa propozicijama i tematikom ovogodišnje natjecanja, te predstavili Bosnu i Hercegovinu u najboljem svjetlu osvojivši titulu šampiona. Pored trofeja, medalja i certifikata za najbolje, naši pobjednici su osvojili i Grand Prize nagradu u vrijednosti od 5000 funti, kao i novu dron letjelicu.

Tema ovogodišnjeg takmičenja obuhvatila je dizajn i izradu dronova koji će služiti u borbi za zaštitu divljih i ugroženih životinjskih vrsta, a za titulu najboljeg se ove godine natjecalo  čak preko 1300 škola iz 34 zemlje svijeta.

Međunarodno "STEM Youth Innovation" natjecanje je događaj u organizaciji Britanskog međunarodnog udruženja za obrazovanje (BIEA) za učenike do 18 godina.

Svrha događaja je podići svijest o tehnologiji među učenicima, te potaći njihov interes za nauku, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku. Samo natjecanje se održava u Velikoj Britaniji i povezuje tehnološke inovacije, obrazovanje i mlade ljude iz cijelog svijeta.

hercegovina.info