U Novom Sadu otvorena klinika za odvikavanje od lajkova

Prema riječima dr Dragana Stefanovića, voditelja klinike, njihova terapija će trajati minimum mjesec dana, nakon čega će liječnici odlučiti je li potreban produžetak tretmana.

Srbijanske Vesti pišu kako je Stefanović je na otvaranju klinike prošle nedelje, izjavio da je problem ovisnosti Facebook korisnika od lajkova svakim danom sve ozbiljniji, i da će otvaranje ove ustanove biti značajno zbog pomoći onima kojima je ona potrebna, kao i zbog skretanja pažnje javnosti na ovu novu bolest.

Izveštaj Svjetske zdravstvene organizacije kaže kako u Srbiji živi između dvije i tri tisuće osoba koje se mogu svrstati u kategoriju ovisnika od lajkova, a njihov broj bi se, prema istom izvještaju, mogao učetvorostručito u sljedeće dvije godine.

Javnost u Srbiji se s ovim problemom prvi put suočila prije tri mjeseca. Tada su liječnici spašavali život maloljetnice iz Prokuplja koja si je prerezala vene nakon što nitko nije 'lajkao' njezin status na Facebooku dvadeset minuta.

Jedna 33-ogodišnja pacijentica je ispričala kako joj je u početku Facebook djelovao bezazleno i da uopće nije razmišljala o lajkovima. Kako je vreme odmicalo sve joj je više značio broj lajkova i komentara, da bi ubrzo zatim počela stavljati samo linkove za koje bi znala da će dobro proći kod njezinih najaktivnijih prijatelja.

Sljedeća faza bilo je natjecanje s njima i stavljanje sličnog sadržaja onom koji je netko od njih postavio, nakon čega bi uspoređivala tko je bolje prošao.

 

ps. vijest je preuzeta sa Njuz.net internetskog magazina koji se sastoji od lažnih humorističkih vijesti koje parodiraju stvarne događaje iz politike, sporta i drugih područja života.