Što sa starim mobitelom: Bez obzira na to hoćete li ga pokloniti ili baciti, najprije morate učiniti ovo

Što sa starim mobitelom: Bez obzira na to hoćete li ga pokloniti ili baciti, najprije morate učiniti ovo
Kupili ste novi pametni telefon, tablet ili prijenosno računalo? Čestitamo! I dok se divite novom uređaju, istražujete njegove sposobnosti i mogućnosti, vjerojatno vam je prvo na pameti kako sve podatke prenijeti sa starog uređaja na novi.

No što nakon toga? Hoćete li stari uređaj pokloniti nekom od (manje zahtjevnih) članova obitelji? Prodati u oglasniku? Baciti u smeće?

Bez obzira na odluku, trebali biste na umu imati dvije bitne stvari - sigurnost i okoliš.

Prije no što uređaj, bez obzira na to o kojem se uređaju radi, napusti vaše ruke, trebali biste se pobrinuti da ste s njega uklonili sve osobne i privatne podatke. Čak i ako je uređaj "za bacanje", ne biste trebali olako odbaciti i vaše podatke. Naravno, osim ako se zaista ne radi o uređaju koji je potpuno "mrtav" i nema nikakve mogućnosti spašavanja podataka.

Dakle, pobrinite se da ste prebacili na sigurno (SD karticu, USB memoriju, vanjski disk ili oblak) sve ono što vam je važno i ne želite izgubiti (fotografije, videa, loginove, bookmarke i slično).

Proizvođači pametnih telefona predvidjeli su takvu situaciju pa u postavkama nude opciju sigurnosne pohrane u oblaku. No, za svaki slučaj, priključite svoj telefon na računalo i prebacite ono najvažnije (poput kontakata i fotografija) na sigurno.

Potom, kad ste sigurni da na uređaju više nema nikakvih podataka koji vam trebaju, pokrenite povratak na tvorničke postavke. Opcija se obično nalazi u Postavkama. Kad jednom odaberete tu opciju, vaš će se uređaj vratiti u stanje kakvo je bilo kad je izašao iz trgovine.

Isti je postupak i ako imate tablet računalo jer ono koristi mobilni operativni sustav.

No ako je u pitanju prijenosno ili osobno računalo, situacija je malo kompliciranija.

Također, pohranite sve bitne dokumente na sigurno - vanjski disk, oblak ili USB memoriju. Kad ste sigurni da na računalu više nema vaših podataka, potrebno ga je vratiti na tvorničke postavke, a to ovisi o operativnom sustavu koji koristite.

Najjednostavnije je na Chromebooku. Otvorite Postavke, odaberite Advanced i potom Powerwash. Računalo će se ugasiti i ponovno upaliti, a sve će biti vraćeno na tvorničke postavke.

Na računalima s novijim Windowsima potrebno je otvoriti Postavke potom odabrati Ažuriranja i Sigurnost, Oporavak (Recovery), Pokreni (Get Started) i potom Restetiraj ovo računalo (Reset this PC). Računalo će vas pitati želite li ukloniti sve osobne podatke i dokumente tijekom postupka. Odgovorite potvrdno i pratite upute na ekranu.

Korisnici Appleovih računala morat će se malo više potruditi. Nakon što pohranite sve bitne podatke u oblak ili na vanjski disk, ponovno pokrenite svoje računalo. U trenutku kad se ono počne paliti pritisnite tipke Option (Alt), Command i slovo R. Držite tipke pritisnute sve dok se na ekranu ne pojavi ikona globusa. Otpustite tipke i odaberite opciju Reinstall macOS te nastavite prateći upute na ekranu.

Za dodatnu razinu sigurnosti na novom se računalu ili pametnom telefonu ulogirajte u svoje račune na različitim servisima i u postavkama provjerite je li vaše staro računalo odnosno telefon tamo još uvijek navedeno kao "ovlašteni uređaj". Ako jest, izbrišite ga s popisa.

Sada kad ste očistili uređaj od svojih podataka, a želite ga baciti ili reciklirati, vodite računa da to napravite na pravilan način. Nikako ga nemojte bacati u obični kućni otpad.

Ako je riječ o pametnom telefonu, telekomi znaju imati akcije otkupa i zbrinjavanja starih uređaja. Provjerite sa svojim telekomom imaju li kakav program zbrinjavanja starih uređaja. Tko zna, možda i zaradite koju kunu.

Posjetite velike trgovine elektroničkom opremom. Prema hrvatskim zakonima, prodavatelj čija trgovina ima veću prodajnu površinu od 400 metara kvadratnih mora organizirati prikupljanje elektroničkog otpada vanjskih dimenzija do 25 centimetara.

Posjetite najbliže reciklažno dvorište i odložite uređaj u odgovarajući kontejner.

zimo.dnevnik.hr