Stalno ste u WhatsAppu? Ovaj propust može vam zagorčati život

Stalno ste u WhatsAppu? Ovaj propust može vam zagorčati život

Stručnjaci upozoravaju da moderiranje tuđih razgovora može dovesti do opasnog širenja lažnih vijesti među 1,5 milijardi korisnika aplikacije.

Hakeri bi lako mogli prčkati i mijenjati vaše WhatsApp poruke, a sve zbog pogreške u sigurnosnoj zaštiti aplikacije za razmjenu poruka, upozoravaju stručnjaci. Naime, istraživači Check Pointa otkrili su slabosti u WhatsAppu koje hakerima omogućavaju pristup razgovorima korisnika i promjenu sadržaja u chatu.

Propust, objavljen na sigurnosnoj konferenciji Black Hat u Las Vegasu, mogao bi utjecati na privatne i javne chatove, potencijalno vodeći širenju lažnih informacija i vijesti, javio je BBC.

Check Point kaže da je pronašao tri različita načina za promjenu WhatsApp razgovora, a sve se to može iskoristiti pomoću alata koji utječe na rad aplikacije.

https://twitter.com/iFixTech_uk/status/1159422759732228096?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1159422759732228096&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.tportal.hr%2Ftehno%2Fclanak%2Fstalno-ste-u-whatsappu-ovaj-propust-moze-vam-zagorcati-zivot-foto-20190808

Prvi mijenja način identificiranja pošiljatelja poruke, dopuštajući hakerima da poruku lažno pripišu drugom izvoru, dok drugi omogućuje trećim stranama da mijenjaju tekst odgovora korisnika.

Otkrivena je i mana koja slanje privatne poruke drugom sudioniku u grupi pretvara u javnu poruku svima. To znači da odgovor osobe kojoj je upućena privatna poruka postaje vidljiv svima u grupi.

Check Point kaže da je sada riješen taj treći nedostatak te da WhatsApp rješava preostale probleme. WhatsApp još nije komentirao vijest no tvrtka se nedavno suočila s kritikama zbog toga što nije spriječila širenje lažnih vijesti na svojoj usluzi.

Aplikacija ima više od 1,5 milijardi korisnika širom svijeta, a to je ogromna korisnička baza za podvaljivanje izobličenih informacija i lažnih vijesti.

(tportal.hr)