Sjajna odluka suda: Sada možete odjaviti HTV i ne smiju vam ući u kuću

hrvatski tv kanal, Dinamo, Hajduk, mediji, glas koncila, kanal na hrvatskom jeziku, Hrvati u BIH, HDZ 1990, internet, HSP BIH, telmach, srpski film, titlovi, rtl, nova tv, zabrana, BIH, SP Brazil, tv signal, zatamnjenje, inicijativa, HTV, taksa, rtv pristojba, pristojbe, rtv bih, Hrvati u BIH, TV kanal na hrvatskom jeziku, kanal na hrvatskom jeziku
...odjavljenog prijamnika, odnosno kada je, nakon što bi vlasnik prijamnika odbio kontroloru pristup u stan, ponovno prijavljivao istoga za plaćanje mjesečne pristojbe.

"Prema ocjeni Visokog upravnog suda RH nezakonitost... postoji i zbog propisivanja mogućnosti svakodobne kontrole posjeda i/ili vlasništva prijamnika.


Zakon o HRT-u ne sadrži odredbe koje bi regulirale način kontrole korištenja odjavljenog prijamnika, odnosno način na koji bi ovlaštene osobe HRT-a, ne povrijeđujući ustavna načela nepovredivosti doma i zaštite privatnosti, mogle obavljati tu zadaću.

Ovako kako je to propisano osporenom Odlukom nije zakonito", ističe se u odluci objavljenoj 7. kolovoza.

HRT nema ovlaštenje ponovno prijavljivati obveznike

"Nezakonitost postoji i s obzirom na činjenicu da se propisuje svojevrsna sankcija za obveznika pristojbe u slučaju odbijanja, odnosno, onemogućavanja HRT-a u provođenju kontrole posjeda prijamnika na način da je HRT ovlašten ponovno prijaviti ga za plaćanje mjesečne pristojbe, a za što nema ovlaštenje u Zakonu o HRT-u.
Naime, prema odredbi članka 47. Zakona o HRT-u, korištenjem neprijavljenog prijamnika ili korištenjem prijamnika nakon odjave obveznik pristojbe čini prekršaj za koji je propisana novčana kazna.

Budući da su za prekršaje i prekršajne kazne nadležni prekršajni sudovi, Visoki upravni sud RH smatra da je donositelj predmetne odluke izašao iz zakonskih okvira u smislu da je neovlašteno propisao sankciju za neprijavljivanje prijamnika odnosno korištenja odjavljenog prijamnika.

U tim slučajevima HRT je protiv obveznika pristojbe mogao jedino podnijeti prekršajnu prijavu (optužni prijedlog) nadležnom prekršajnom sudu te pokrenuti prekršajni postupak, na što je kao pravna osoba s javnim ovlastima izravno ovlašten temeljem odredbe članka 109. stavka 1. točke 3. Prekršajnog zakona", zaključuje se.

HRT: Naći ćemo načina da poštujemo sudsku odluku i da naplaćujemo pristojbu

U popodnevnim satima stigla je i reakcija HRT-a.

"Hrvatska radiotelevizija će, kao i uvijek, poštivati sve zakone i zakonske propise te mjerodavne odluke i postupati u skladu s njima. U ovome konkretnom slučaju to znači da će HRT i dalje provoditi odredbe Zakona o HRT-u koji u članku 34. kaže kako svatko tko ima u vlasništvu ili posjedu radijski i televizijski prijamnik odnosno drugi uređaj za prijam radijskoga ili audiovizualnoga programa na području Republike Hrvatske, koje je pokriveno prijenosnim signalom, obvezan HRT-u plaćati mjesečnu pristojbu. 

Napominjemo kako odlukom Visokoga upravnog suda nije promijenjen Zakon o HRT-u nego HRT u skladu s tom odlukom treba promijeniti dio svoje odluke o načinu odjave prijamnika. HRTÂ će prema toj odluci i postupiti i istodobno pronaći pravne modele kojima će se osigurati poštivanje sudske odluke i nesmetano provođenje Zakona o HRT-u u dijelu koji se odnosi na naplatu mjesečne pristojbe.", poručili su s HRT-a

Index.hr