Sada je službeno: Korisnici mogu preuzeti sadržaj koji su objavili na Instagramu

instagram
Nedavno su iz Instagrama objavili kako pripremaju alat putem kojeg će moći preuzeti sav sadržaj koji su objavili na ovoj mreži, a od ovog tjedna ta je opcija napokon i omogućena. Trenutno je dostupna svim korisnicima putem web verzije, a ova će opcija uskoro biti dostupna i korisnicima Androida i Appleovih uređaja.

Na webu, potrebno je otići na opciju postavke, zatim privatnost i sigurnost te preuzimanje podataka, gdje je potrebno kliknuti na "zatraži preuzimanje". Nakon toga treba upisati/potvrditi svoj mail i upisati lozinku, a iz Instagrama kažu kako prikupljanje i slanje ovih podataka može trajati i do 48 sati.

Putem ove opcije korisnici će moći preuzeti gotovo sve podatke i informacije koje su ikada objavili na Instagramu - od fotografija, videozapisa, arhiviranih priča, informacija o profilu i postavkama, komentara, poruka, lajkova, pretraga, imena korisnika koje prate i koji njih prate itd.

Slična opcija dostupna je i na Facebooku, a osim što je ova kompanija u posljednje vrijeme na meti kritika zbog curenja podataka i nedovoljne zaštite svojih korisnika čija je privatnost bila ugrožena, Facebook, kao i sve kompanije, do 25. svibnja moraju se prilagoditi Općoj uredbi o zaštiti podataka (GDPR).

Ova će uredba promijeniti način na koji kompanije prikupljaju, obrađuju i pohranjuju korisničke podate u Europskoj uniji, a ta se uredba odnosi i na sve kompanije čija sjedišta nisu u EU, ali posluju s Unijom, odnosno prikupljaju podatke o građanima EU.

Mogućnost preuzimanja podataka s Instagrama možda će otvoriti mjesto i za neku novu društvenu mrežu fokusiranu na fotografije i video jer će korisnici sada jednostavno moći prebaciti sav sadržaj s Instagrama na druge mreže, no teško je za povjerovati kako će veliki broj korisnika sada napustiti ovu mrežu na kojoj su tijekom godina objavili veliku količinu sadržaja i imaju veliki broj pratitelja.

Izvor: Tech Crunch