Procurili tajna izvješća: Tehnološki divovi trošili milijune i kupovali političare

drustvene mreže

"Apple", Amazon, "Facebook", "Google" i "Microsoft" potrošili su zajedno oko 64 milijuna dolara kako bi uticali i oblikovali niz američkih regulativa i spriječili dodatne vladine inspekcije i nadzore u 2018. godini. Među njima rekorder je "Google" koji tako posebno štiti svoj "YouTube", a čini se da takvim ulaganjima nema kraja ni u ovoj godini, prenosi Blic.rs.

"Google" je najviše potrošio na lobiranja u Kongresu, Bijeloj kući i kod ključnih federalnih agencija po pitanjima piratstva, stoji izvješćima. To je i njihov novi rekord, piše "Washington post", budući da su prošle godine na takvo lobiranje potrošili oko 18 milijuna dolara, što je i dalje više od bilo koje druge kompanije u ovom tehnološkom sektoru.

"Google" je dobio niz kritika i zbog toga što su potrošili oko 5,5 milijuna eura na lobiranja u području zaštite autorskih prava i glazbe na njihovom "YouTubeu". Posebno kako bi uticali na politiku koju je nametnula EU. Stručnjaci kažu kako je 14 njihovih zaposlenih surađivalo sa tri zaposlena koji imaju pristup Europskom parlamentu.

Novi zakon o zaštiti podataka "Googleu" donio još više novca.

Taj je iznos još i veći ako se pobroje sve organizacije u kojima su pokušali da šire svoj uticaj. Kažu tako kako je kombinirana vrijednost njihovog indirektnog lobiranja oko 25,5 milijuna eura. Spotify i Apple muzic plaćaju oko 4,3 milijardi funti godišnje za glazbu koju koriste ili oko 15 funti po korisniku, kako piše UK Music, što je više od YouTubea. To je najveći izvor glazbe na svijetu, koji posjećuje oko 85 posto gledatelja svakog mjeseca.

Po podacima UK Music, "Google" i njegovi suradnici stoje iza 31 milijuna funti vrijednih lobističkih operacija na području europskog digitalnog tržišta, autorskih prava i licenciranja. Njihovo lobiranje moramo posmatrati i u svjetlu poslednjih skandala koji su započeli "Facebookovim" korištenjem privatnih podataka korisnika u neke druge svrhe. Sjećamo se i svjedočenja šefa Facebooka Marc Zuckerberg, šefa "Googlea" Sundar Pichai i Twittera Jack Dorcy.

Takav snažan napad i potreba za nadzor neće nestati u 2019. godini, naglašavaju stručnjaci. Kongres je već predstavio nove predloge za restrikciju načina na koji tehnološke kompanije prikupljaju i koriste podatke svojih korisnika. Rezultat će možda vratiti ove kompanije u centar pažnje javnosti. Čak ni Zackerberg ne zna kako će Facebook izgledati 2020.

- Kada u ovoj tehnologiji omogućite određene stvari sigurno je kako ćete biti pod nadzorom zbog posledica istih - rekla je Linda Moore, predsjednica "Touchneta".

Izvješća su također pokazali da je "Facebook" potrošio više od 12,6 milijuna dolara na lobiranje tijekom 2018. godine, a rekord je srušio i Twitter koji je po prvi put za potrebe lobiranja potrošio oko milijun dolara. Osim problema sa korištenjem privatnih podataka, dodatno ispitivanje i nadzor ovi divovi doživjeli su i zbog širenja govora mržnje i dezinformacija koji se mogu naći na stranicama ovih društvenih mreža.

- Demokrate koji sada imaju kontrolu obećali su da će se tim pitanjima posvetiti i ove godine. Mnogi u ovoj industriji pitaju se da li je ovo početak nove ere u kojoj će svake godine neko od njih morati da odgovara na niz ovakvih pitanja ili je to samo dio pritiska koji je završen pa ćemo dalje nastaviti po uobičajenom - pita se i Daniel Castro, potpredsjednik Fondacije za informacione tehnologije i inovacije (Information Technology and Innovation Foundation).

Brojke otkrivaju sve laži Facebooka i Googlea

Amazon je prošle godine na lobiranje po pitanju privatnosti potrošio 14 milijuna dolara. Problemi sa kojima se oni najčešće bave su pitanja koliko su uticali na svoju konkurenciju i koliko su sigurnosnim mjerama zaštitili alate za prepoznavanje lica koje prodaju.

Za razliku od ranije pomenutih, "Microsoft" je uspio da izbjegne pažnju Vašingtona prošle godine u kojoj su za potrebe lobiranja potrošili više od 9,5 milijuna dolara. U tome je uspješan bio i "Apple" koji je potrošio oko šest milijuna dolara.

Oni su se bavili mnogo ozbiljnijim problemima - kako zaštiti "Apple" od razornog uticaja Trampovog trgovinskog rata sa Kinom. Iako je njihova kampanja bila jako uspješna u tome, šef Tim Cook rekao je investitorima da će se i u posljednjem kvartalu osjetiti uticaj ovog međunarodnog trgovinskog sukoba.