FOTO/VIDEO  Privatni električni zrakoplov sa vertikalnim uzlijetanjem

elektricni zrakoplov
... kompanije Lilium Aviation, osnovane uz financijsku podršku Europske unije i Europske svemirske agencije, namjeravaju na tržište lansirati letjelicu koja funkcionira po istom principu, no namijenjena je za privatni prijevoz putnika.

Zrakoplov Lilium je zamišljen da radi isključivo na električni pogon, a zahvaljujući mogućnosti vertikalnog polijetanja i slijetanja, osim zrakoplovnih pisti može koristiti i heliodrome.

Zbog tih značajki njemački inženjeri vjeruju da će biti jako zanimljiv privatnom sektoru, te su za njega navodno već zainteresirani mnogi uspješni poduzetnici širom svijeta.

Letjelica je u stanju letjeti maksimalnom brzinom od 400 km/h, a dva putnika, odnosno teret težine do 200 kg, s jednim baterijskim punjenjem moći će prevesti na maksimalnu udaljenost od 500 km.

U ovom kratkom videu možete vidjeti osnovna dizajnerska rješenja zanimljivog dvosjeda koji bi trebao predstavljati alternativu Jet setu, a njegovo tiho letenje, asistencija računara pri upravljanju, te mogućnost vožnje s licencom za sportskog pilota (LSA), čine ga idealnim zrakoplovom za rekreativno letenje na visini do 3 km.

Za sada još nije poznato kolika će mu biti cijena, niti kada bismo prvi prototip mogli vidjeti u zraku.