Pripazite: Ovo je pet smrtnih neprijatelja baterije vašeg smartfona

tipkanje
Razjasnimo odmah na početku: bez obzira koliko se dobro brinuli o njoj, baterija u vašem pametnom telefonu prije ili kasnije ispustit će dušu.

Baterija koju vaš smartfon koristi dizajnirana je kako bi izdržala određen broj punjenja i pražnjenja. Ako pazite na nju, potrajat će dulje. Ako ste nemarni, radni vijek će joj biti kraći. Ali, s vremenom će neminovno biti sve slabija te na kraju postati beskorisnom.

Sad kad smo to riješili, pogledajte pet neprijatelja koji lako mogu doći glave vašoj bateriji, nalazila se ona u jeftinom ili skupom uređaju, novijem ili starijem, Androidu ili iPhoneu...

1) Visoke i niske temperature

Izlaganje baterije visokim temperaturama ne samo što nepovoljno utječe na njeno fukcioniranje i dugovječnost, već vas također izlaže i riziku zapaljenja i eksplozije.

Ako vam to nije dovoljno da svoj pametni telefon držite podalje od izravnog izlaganja sunčevim zrakama (pogotovo u automobilu i sličnim razmjerno malim zatvorenim prostorima), radijatora i sličnih grijnih tijela te bilo kojem jačem izvoru topline, reći ćemo vam kako su i elektroničke komponente u smartfonu također osjetljive na visoke temperature.

Slično vrijedi i za temperature ispod nula Celzijusovih stupnjeva.

2) Fizička oštećenja

Čak i ako nastavi pohranjivati i isporučivati električnu energiju, oštećena baterija je opasna baterija. Izbjegavajte situacije u kojima može doći na bilo koji način može doći do fizičkog oštećenja baterije. Ako se to ipak dogodi, provjerite sa stručno osposobljenom osobom (u servisu, recimo) što vam je dalje za činiti.

3) Punjenje i pražnjenje do kraja

Umjesto što iskopčate punjač iz struje kad je baterija puna sto posto i što za njime posežete kad kapacitet padne na nula posto, puno je bolje stalno pomalo dopunjavati bateriju tako da ju držite između 40 i 80 posto kapaciteta. Naravno, to neće uvijek biti moguće. No, trebali bi se tog pravila pridržavati kad god vam se pruži prilika.

4) Oštećeni ili neispravni punjači

Korištenje adaptera i kabela koji nisu izvorno namijenjeni vašem smartfonu obično neće predstavljati naročit problem. Ali ako je vaš set za punjenje na bilo koji način oštećen nemojte ga koristiti, bio original ili ne.

5) Stalno uključen uređaj

Iako su pametni telefoni razmjerno izdržljivi uređaji, treba im tu i tamo pružiti priliku za predah. Isključite ga na pola sata ili ga barem resetirajte (pokrenite ponovno) jednom tjedno.

Tportal.hr