FOTO  Predstavljene inovacije u zelenoj industriji

Predstavljene inovacije u zelenoj industriji
Upravo je gospodarski rast, koji se postiže bez štete za okoliš, bio glavna tema TechnoBiz Meetupa „Green Industry Innovation" održanog u INTERA Tehnološkom Parku u petak, 16.9.2016. godine.
Sudionici su imali priliku poslušati izlaganja stručnjaka iz regije i inozemstva koji su im predstavili pojmove poput „zelene industrije" i „cirkularne ekonomije", a potom se i kroz nekoliko primjera poslovnih projekata i inovativnih rješenja iz Irske, Latvije, Hrvatske i Njemačke, uvjeriti u stvarnu važnost ovakvog gospodarstva.
Mladen Kostić, tehnički direktor INTERA Tehnološkog Parka je naglasio kako je svrha ovog događaja da ukažemo da ima prostora za biznis u domeni zelene industrije. „Naša prvenstvena namjera je da ukažemo da prostora ima i potaknemo mlade ljude da pokreću projekte u tom polju. Odaziv je velik, preko 120 ljudi se prijavilo", kazao je gosp. Kostić.
Morten Halvorsen, stručnjak za zelenu industriju iz Norveške je kazao kako se ne može podcijeniti promjena koja se događa u svijetu, a čega će prije ili kasnije i Bosna i Hercegovina biti dio. Veliki ulagači premiještaju novac od fosilnih goriva prema obnovljivim izvorima energije. „EU je razvila koncept kružne ekonomije. Zelena ekonomija, cirkularna ekonomija će biti politika za naredna desetljeća. Novac se premiješta od tradicionalnih izvora energije prema solarnim i obnovljivim izvorima. U Norveškoj, vjerujemo da će do 2030. godine solarna energija biti toliko jeftina da se fosilna goriva neće moći natjecati", istaknuo je gosp. Halvorsen.
Kristīne Ruģele, predavač na Tehnološkom Univerzitetu iz Rige je istaknula značajke startu-upa koji radi na poboljšavanju tehnologije pretvaranja različitog organskog otpada poput ostataka hrane u biogas koji se kasnije može koristiti kao izvor struje ili topline.
Tijekom samih izlaganja, ali i networking pauza, sudionici su imali priliku razmijeniti iskustva i postavljati pitanja što će, ne sumnjamo, dovesti do inovativnih ideja iz područja zelene industrije i u Bosni i Hercegovini.
Događaj je organiziran u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša HNŽ/K, a financiran je od strane Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Norveške i Ministarstva trgovine, turizma i zaštite okoliša HNŽ/K.