PRATE VAS PREKO OVE IKONICE NA MOBITELU, mogu vidjeti sve što radite!

mobitel, špijunaža, oprez
Svi koji koriste pametne telefone, vise na internetu i imaju profile na najvećim svjetskim servisima svjesno se svakodnevno odriču monopola nad svojim osobnim podacima.

Ipak, često stignu informacije koje iznenade i one koji čvrsto stoje na zemlji.

Istraživanje Stevea Engelharda i Arvinda Narayanana s američkog Sveučilišta Princeton pokazuje da se čak i status baterije na pametnom telefonu može iskoristiti za praćenje preko interneta, piše Guardian.

Zainteresirani mogu iskoristiti HTML5 API koji se tiče statusa vaše baterije, koji omogućava serverima da vašem telefonu šalju verzije stranica koje manje troše struju, ali i koji pružaju informacije o tome koliko laptop, tablet ili telefon imaju preostale baterije "do nule", kao i koliko je to u postocima.

Istraživači su ustanovili da ta dva podatka u kombinaciji mogu postati gotovo jedinstveni identifikacijski broj, koji se zatim može ukrižati s novim podacima i vidjeti koje stranice korisnik posjećuje.

Kako se navodi u istraživanju, postoji 14 milijuna kombinacija tih dviju informacija.

Prokleti banneri

"Zamislite da korisnik ode preko Firefoxa na stranicu svoje crkve, ali zatim preko Chromea, kroz incognito mode i sigurni VPN, otvori stranicu sotonističkog kulta. Obično bi ta dva posjeta bilo jako teško povezati, međutim banner koji se otvorio na obje stranice bi mogao reći da posjet stiže s istog uređaja, uz mogućnost pogreške jedan u 14 milijuna", navodi Guardian.

Najgora stvar oko ove metode je što je korisnik vrlo ranjiv, jer ne pomaže ni brisanje "kolačića", korištenje VPN-a ili blokiranje reklama. Jedino je moguće koristiti uređaj dok je uključen na struju i dok je baterija na 100 posto.

Za sada nema informacija da se ovaj oblik praćenja široko koristi, ali ovaj API već neko vrijeme izaziva glavobolje stručnjacima za sigurnost.

Uzbunu je podigao i Uber koji je priopćio da prati status baterije svojih korisnika i da su ustanovili da su oni skloniji zvati vozilo što im je telefon prazniji.

net.hr