POLICIJA UPOZORAVA: Čuvajte se maila naslovljenog Trebam tvoju pomoć

POLICIJA UPOZORAVA: Čuvajte se maila naslovljenog Trebam tvoju pomoć
Nepoznati počinitelj, na još do sada neutvrđen način, preuzima nadzor nad pretincem elektroničke pošte te postojećim kontaktima šalje poruke bez znanja stvarnog korisnika mail adrese.

Sadržaj poruke upućuje na to da se korisnik računa nalazi u inozemstvu, te prijateljski traži novac kako bi se mogao vratiti kući.

Ukoliko primatelj takve poruke nasjedne i odgovori pošiljatelju, slijedi dostavljanje broja računa i načina uplate novca.

U e-mail poruci naslovljenoj "Trebam tvoju pomoć" dolazi poruka ovakvog ili sličnog sadržaja:

"Žrtva" pljačke traži novac za kartu

"Oprosti što ti se javljam ovako. Otputovao sam u Turska, i moja torba, u kojoj je bila putovnica i kreditne kartice su mi ukrali. Veleposlanstvo će mi pomoći i dozvoliti mi da letim bez putovnice, samo moram platiti kartu i podmiriti račune u hotelu. Nažalost, do novca ne mogu doći bez kartice. Kontaktirao sam banku, ali treba im još vremena da mi naprave novu karticu. Mislio sam te zamoliti da mi posudiš nešto novaca koje ću ti vratiti po povratku. Treba mi 1.250 eura da pokrijem troškove. Moram biti na prvom sljedećem let. Mogu ti proslijediti detalje o tome kako vi možeš slati novac. Molim te javi mi je li to moguće. Željno iščekujem tvoj odgovor!"

Primljena poruka sadrži niz jezičnih i gramatičkih grešaka, pa već ta činjenica ukazuje na pokušaj prijevare.

MUP upozorava građane da ne nasjedaju na takve internetske prijevare i da se ne upuštaju u sumnjive novčane transakcije kako ne bi postali žrtve kaznenog djela ili nesvjesno sudjelovali u počinjenju kaznenih djela.
Ne odgovarajte na sumnjive mailove!

Ukoliko vas naizgled poznata osoba traži da joj uplatite novac iz bilo kojeg razloga, savjetuje u policiji, dobro razmislite i provjerite sve okolnosti. Ne uplaćujte novac i ne ustupajte podatke o svojim bankovnim računima i karticama drugim osobama prije nego pouzdano utvrdite o kome je riječ.

U policiji kažu da je najbolji način zaštite od ove vrste prijevare je neodgovaranje, odnosno ignoriranje te brisanje sumnjivih poruka. Uz to, savjetuju pridržavanje općih uputa o čuvanju osobnih podataka i redovito mijenjanje šifre te redovito ažuriranje antivirusnih alata.
Najčešće se hakiraju Gmail mailovi

Prema dosadašnjim saznanjima, najčeše se hakiraju Gmail računi, a stvarnom korisniku hakiranog računa uglavnom je onemugućen daljnji pristup i korištenje računa. Ako ste korisnik čiji je Gmail račun hakiran i ne možete pristupiti svojim podacima, kontaktima i e-mailovima, trebate Google-u prijaviti zlouporabu računa.

Što učiniti?

To je moguće učiniti s Googleovih stranica za podršku korisnicima, zajedničkog naziva "Prijavite zloupotrebu i nazakonite aktivnosti" (Report abuse and illegal activity). Možete se poslužiti i postupkom pod nazivim "Popis za sigurnosnu provjeru usluge Gmail" (Gmail security check) kako biste provjerili je li vam račun siguran. Stranice su dostupne i na hrvatskom i na engleskom jeziku.

net.hr