Počelo testiranje nevidljivih lasera

laser
laser

Iako zvuči poput nečega iz znanstvene fantastike, radi se o nevidljivom laseru koji je u stanju progoriti rupu kroz metu udaljenu više kilometara.

Laser snage 150 kW pet je puta jači od bilo kojed drugog lasera kojeg je američka vojska do sada testirala. Laser proizvodi nečujnu, nevidljivu, ali izuzetno vruću zraku koja nastaje provođenjem električne struje kroz rijetke zemne minerale kako bi stimulirala njihove elektrone i generirala energiju.

Testiranje provodi tvrtka General Atomics, a sastojati će se od pet testova s pravim pucanjem laserskih zraka na razne zračne mete, uključujući rakete, topničke i minobacačke granate, te projektile. Testiranja će se provoditi na Raketnom poligonu White Sands, a ukupno će trajati 18 mjeseci.

Američko zapovjedništvo Specijalnih operacija Zračnih snaga (Air Force Special Operations - AFSOC) navodno surađuje i s mornaricom kako bi otkrili može li se oružje postaviti na bojni brod u bliskoj budućnosti.

Neprimjetno oružje

"Sve se stvarno svodi na neprimjetno oružje koje nitko niti ne vidi niti ne čuje", izjavio je general Bradley Heithold, zapovjednik AFSOC-a.

Izjavio je i kako želi ugraditi to oružje na četiri do pet letećih topovnjača A-130 koje AFSOC posjeduje, a koje se tipično koriste za noćne misije kao podrška specijalnim snagama. Govoreći o ugradnji laserskog oružja, general Heithold je dodao, "Mislim da sada to možemo napraviti. A kada kažem sada, mislim do kraja ovog desetljeća."
General Heithold želi lasere na svojim topovnjačama kako bi onesposobio neprijateljska vozila, komunikacijsku opremu i opskrbu električnom energijom. To bi omogućilo specijalcima na tlu da lakše djeluju neprimjećeni te da uspješno iznenade protivnike u misijama poput spašavanja taoca.

General je dodao kako brojne druge firme rade na sličnim oružjima koja bi se mogla koristiti sa AC-130.

Američko Ministarstvo obrane utrošilo je milijarde dolara tijekom više godina eksperimentirajući s laserskim oružjem koje koristi plinove ili tekućinu za stvaranje jakih zraka.

Ali svi su ti oružani sustavi bili preveliki, preteški, skupi te zahtijevali da se zrakoplov vrati u bazu za popunu energije nakon samo par pucnjeva.