Ovaj kristal ima čudesnu moć

Ovaj kristal ima čudesnu moć

Znanstvenici s danskog sveučilišta tvrde da su napravili kristal koji crpi kisik iz zraka i vode. Prema njihovim tvrdnjama, žlica tih kristala dovoljna je da upije sav kisik u prostoriji.

Riječ je o kristalu koji je sol napravljena od kobalta, a čini se da je sposoban držati koncentraciju kisika koja je 160 puta veća od one koju udišemo u zraku! Studija danskih znanstvenika ističe kako bi previše tih kristala u prostoriji uspilo sav kisik iz te prostorije, prenosi popsci.com.

Ono što je zapravo još zanimljivije jest da isti kristal kasnije može osloboditi sav taj kisik i to jednostavnim izlaganjem izvoru topline ili uvjetima u kojima postoji vrlo mala koncentracija kisika.

Autorica studije, Christine McKenzie uspoređuje taj kristal s hemoglobinom u našoj krvi, koji koristi željezo za vezanje i oslobađanje kisika u našim tijelima.

Ako taj kristal doita pokaže i u neovisnim testiranjima da radi ono što znanstvenici Sveučilišta Southern Denmark tvrde, onda bi mogao biti od velike koristi u raketnoj tehnologiji, odnosno napajanje vodikovih ćelija goriva kisikom, mogao bi pomoći pacijentima oboljelima od plućnih bolesti te čak i roniocima.

McKenzie tvrdi da nekoliko znaca tog kristala sadrži dovoljno kisika za jedan dah, a kako upija kisik iz vode oko sebe, ronilac ne bi trebao imati više od par grama tog kristala sa sobom.

Studija je objavljena u znanstvenim časopisu Chemical Science.

Izvor: dnevnik.hr